Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe

Paragrafta Başlık

İçerik hakkında okuyucuya bilgi vermek amacıyla yazılara başlık konur. Başlık, bir anlamda yazının kimliğidir. Nasıl ki kitapların isimleri, gazete haberlerinin manşetleri var ise yazıların da başlıkları olmalıdır. Her ne kadar soru olarak seçilen paragraflarda başlık göremesek de bu paragrafların başlıkları da bazen sorulabilmektedir.

Paragrafların başlıkları, yazıların başlıklarından biraz farklıdır. Bir metinde, okuyucunun ilgisini çekmek için konuyla çok ilgisi olmayan çarpıcı bir başlık kullanılabilir. Ancak paragrafta amaç ilgi çekmek değildir, anlatılanlar hakkında okuyucuya bir ön fikir vermektir. Bu nedenle bir paragrafın başlığını oluştururken paragrafta anlatılan duygu ve düşünceleri en iyi şekilde özetleyen bir ya da birkaç sözcük bulmak gerekir.

Kitapların insan hayatına kattığı değerler saymakla bitmez. Bu değerlerden biri de insanın sözcük hazinesine yaptığı katkıdır. Kitap okuyan insanların sözcük hazineleri daha geniştir. Bu nedenle de kitap okuma alışkanlığı olan insanlar kendilerini daha rahat ifade edebilir, daha berrak düşünebilirler. Sözcük bilgisi geniş olan insanların düşünme yetenekleri de kıvrak ve hızlıdır. Çabuk düşünebilen bu insanlar sorunların çözümlerine diğer insanlara göre daha hızlı ulaşabilirler.

Bu parçada “kitap okuma alışkanlığı ile sözcük hazinesi” arasındaki fark vurgulanmaktadır. Bu metnin başlığının “Kitaplar ve Sözcük Hazinesi” olması mümkündür.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar