Paragraf Tamamlama 8.Sınıf Türkçe


Kategoriler: Paragraf, Türkçe

Bir paragrafta boş bırakılan yerin uygun bir cümleyle doldurulmasıdır. Paragraf tamamlama sorularında metnin konusu, anlam bütünlüğü ve anlatımın akış dikkate alınır.

Örnekler

  • (…) Eğitim olmadan ne bilimsel ilerleme ne de sanayileşme mümkündür. Çağın şartlarına uygun bir eğitim sistemine sahip olan milletler, kalkınma hamlesini kısa sürede gerçekleştirir. Buna karşılık eğitime önem vermeyen toplumlar ne yaparlarsa yapsınlar kalkınamazlar. Dünyada gelişmiş, kalkınmış toplumlara şöyle bir bakın. O toplumların eğitime ne kadar önem verdiğini net bir biçimde görebileceksiniz. Onlarda eğitimin anne karnında başladığını ve hayatın her aşamasında devam ettiğini öğreneceksiniz.
    -› Bu metinde “kalkınmanın eğitimle mümkün olduğu” ana düşüncesi vurgulanmaktadır. O hâlde metnin başına “Bir milletin kalkınmasını sağlayan en önemli unsur eğitimdir.” cümlesi ya da bu anlamı veren başka cümleler getirilebilir.
  • Her geçen gün biraz daha gelişen teknoloji, hayatımızı kolaylaştırdığı kadar sağlığımızı da tehdit ediyor. Günlük yaşamda kullandığımız bütün alanlarda sağlığımız tehlikede. Çünkü cep telefonundan saç kurutma makinesine kadar teknolojik araçların hemen hemen hepsi çevreye radyasyon yayıyor, sürekli radyasyona maruz kalıyoruz. Çevremizdeki elektronik eşyalar nedeniyle vücudumuz gün boyu zararlı ışınların etkisi altında (…)
    -› Bu metinde “teknolojik araçların sağlığımızı olumsuz etkilediği” ana düşüncesi vurgulanmaktadır. O hâlde metnin sonuna “İşte bu yüzden aşırı radyasyona maruz kaldığı için ciddi rahatsızlıklar yaşayan insanların sayısı giderek artıyor.” cümlesi veya ana düşünceyi destekleyici başka cümleler getirilebilir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar