Online Alışveriş, Sanal Ortamda Güvenlik 5.Sınıf Sosyal


Kategoriler: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

ONLİNE ALIŞVERİŞ

İnternet üzerinden yapılmakta olan alışverişlerin tümüne online alışveriş denir. Artık birçok markanın ve mağazanın internet sitesi yani internet mağazası bulunmaktadır. Online alışveriş yaparken internet mağazalarından ürünler seçilebilir, kredi kartı veya sanal kart, havale, EFT gibi ödeme seçenekleri ile ödeme yapılabilir. Satın alınan ürün veya ürünler kargo ile en kısa zamanda alan kişiye ulaştırılabilir.

Online alışveriş her şeyden önce kişilere zamandan tasarruf etme imkânı sağlar. Online alışveriş sayesinde bireyler mağaza mağaza dolaşmak yerine oturduğu yerden birçok farklı ürünü görebilir ve satın alabilir. Özellikle bu kolaylığı nedeniyle online alışveriş günümüzde en çok tercih edilen yöntem olmuştur.

Online alışveriş sırasında tüketicilerin karşılaştığı en büyük problem kimlik hırsızlığıdır. Kimlik hırsızlığı; bir başkasının üçüncü şahısları ve bilgi işlem sistemlerini kendisinin söz konusu kişi olduğuna ikna ederek yanıltmasına, o şahsa zarar verip kendisine çıkar sağlamasına ya da dolandırıcılığa olanak verecek bilgilere ulaşmasına denir.

Kimlik hırsızlığını önlemek için yapılması gerekenler şunlardır:

1. Kullanıcı adları, şifreler, sosyal güvenlik numaralarının tamamı, annenizin evlenmeden önceki soyadı, doğum tarihiniz gibi bilgileri paylaşmayın.

2. Şifreniz güçlü olsun. Adınızı ve doğum tarihinizi, art arda gelen kelimeleri ve sayıları şifre olarak belirlemeyin. Anlamlı bir cümle kurun ve o cümlelerin kelimelerinden seçtiğiniz en az 8 karakterden oluşan şifreler oluşturun.

3. Güvenmediğiniz bir e-postadaki veya sohbetteki bağlantıyı izleyerek ulaştığınız bir sitedeyseniz şifrenizi hiçbir zaman girmeyin.

4. Şifrenizi e-posta ile göndermeyin ve başkalarıyla paylaşmayın.

5. Çevrimiçi oturum açmanız istendiğinde çok dikkatli olun.

6. Şüpheli e-postaları ve hilekârlıkları yetkililere bildirin.

Güvenli İnternet Kullanımı

Günümüzde herkesin yaygın olarak kullandığı internet doğru kullanıldığında hayatımızı kolaylaştırırken, yanlış kullanıldığında bazı olumsuzluklara neden olmaktadır. İnternet hayatımızın tamamı değil, yalnızca bir parçası olmalıdır. İnternetin çok fazla zamanımızı çalmasına izin vermemeliyiz.

Güvenli internet kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:

1. İsim, okul, adres, telefon numarası, aile bireylerinin adı gibi kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.

2. İnternet ortamında resim, video gibi paylaşımları yaparken dikkatli olunmalıdır.

3. Tanımadığımız kişilerle arkadaş olunmamalıdır.

4. İnternet ortamında sizi rahatsız eden kişileri ailenizle paylaşın. Ailenizle birlikte emniyete veya savcılığa suç duyurusunda bulunun.

5. İnternetin zararlı içeriklerinden korunmak için tamamıyla ücretsiz olan “Güvenli İnternet Hizmeti” kullanılmalıdır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar