Kimyasal Bağlar Çözümlü Sorular 8.Sınıf Fen


Kategoriler: 8. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri, Maddenin Yapısı ve Özellikleri



] }

Soru: X, Y ve Z elementlerinden X elektron almaya yatkındır, Y elektron vermeye yatkındır, Z kararlı yapıdadır. Buna göre X, Y ve Z elementlerinin elektron dizilimleri aşağıdakilerden hangileri olabilir?
l numaralı elektron dizilimi incelendiğinde son katmanında 8 elektron bulunduğu görülür. Bu elektron dizilimine sahip olan atom kararlı yapıdadır. ll numaralı elektron dizilimi incelendiğinde son katmanında 7 elektron bulunduğu görülür. Bu elektron dizilimine sahip olan atomun kararlı hâle geçebilmesi için l elektron alması gerekir. Dolayısıyla elektron almaya yatkındır. III numaralı elektron dizilimi incelendiğinde son katmanında 1 elektron bulunduğu görülür. Bu elektron dizilimine sahip olan atomun kararlı hâle geçebilmesi için 1 elektron vermesi gerekir. Dolayısıyla elektron vermeye yatkındır. Buna göre X elementinin elektron dizilimi II, Y elementinin elektron dizilimi III, Z elementinin elektron dizilimi ile gösterilen olabilir.

Soru: K, L ve M elementlerinden K ve L aralarında iyonik bağ, K ve M aralarında kovalent bağ oluşturabiliyor. Buna göre, bu elementlerden hangileri metal, hangileri ametaldir?
Metaller elektron vermeye ametaller de elektron almaya yatkın olduklarından elektron alışverişi sonucunda oluşan iyonlar arasında kimyasal bağ gerçekleşir. Bu sebeple metal atomları ile ametal atomlarının oluşturduğu yapılarda iyonik bağ bulunur. Elektron almaya yatkın ametal atomları arasında da 4 bağ oluşabilir. Ametal atomları elektronlarını ortaklaşa kullanarak aralarında kovalent bağ oluştururlar. K ve L elementleri aralarında iyonik bağ oluşturabildiğine göre, bu elementlerden biri metal, diğeri ametaldir. K ve M elementleri aralarında kovalent bağ oluşturabildiğine göre, bu elementlerin her ikisi de ametaldir. Dolayısıyla K, L ve M elementlerinden; K ve M ametal, L metaldir.

Soru: Aşağıdaki tabloda bazı elementlerin elektron dizilimleri verilmiştir. Buna göre atom numarası 8 olan oksijen elementi, bu elementlerden hangisi ile iyonik bağ oluşturabilir?
Metaller elektron vermeye, ametaller ise elektron almaya yatkındır. Metaller ile ametaller arasında gerçekleşen kimyasal bağa iyonik bağ denir. Atom numarası 8 olan oksijen elementinin elektron dizilimi 2, 6 şeklindedir. Dolayısıyla oksijen elementi elektron almaya yatkındır ve ametaldir. Flor, kükürt, sodyum ve fosfor elementlerinden florun son katmanında 7, kükürtün son katmanında 6, fosforun son katmanında 5 elektron bulunduğu için bu elementler elektron almaya yatkındır ve ametaldir. Sodyumun son katmanında 1 elektron bulunduğu için elektron vermeye yatkındır ve metaldir. Buna göre ametal olan oksijen elementi metal olan sodyum elementi ile iyonik bağ oluşturabilir.

Soru: Flor elementi elektron ........ yatkındır ve kalsiyum elementi ile ....... bağ yapar.
Yukarıda verilen ifadede hoş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?
a. vermeye
b. almaya
c. iyonik
d. kovalent
Flor elementi ametaldir ve elektron almaya yatkındır. Kalsiyum elementi metaldir ve elektron vermeye yatkındır. Elektron almaya yatkın elementler ile elektron vermeye yatkın elementler arasında iyonik bağ oluşur. Buna göre flor elementi, kalsiyum elementi ile iyonik bağ yapar. Dolayısıyla verilen ifadede boş bırakılan yerlere sırasıyla b ve Kde belirtilen ifadeler getirilmelidir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar