İlaçlar ve Kozmetik Kimyası Tyt


Kategoriler: Kimya

İLAÇ VE KOZMETİK KİMYASI

Kozmetik Malzemeler

Kozmetik; bir kişinin daha güzel görünmesi, vücudun temizlenmesi ve görünüm sorunlarının giderilmesi için kullanılan ürünlerdir.

Kozmetik “süs, güzellik” anlamında bir kelimedir. İnsanlık tarihinin her döneminde güzellik kavramı önemini kaybetmemiştir; sağlıklı, bakımlı, güzel ve çekici bir cilde sahip olmak bir insanın kendine olan güvenini artıran bir faktördür.

Bugün artık hepimiz, en küçüğümüzden en yaşlımıza kadar, ihtiyaçlarımız doğrultusunda kozmetik ürünler kullanmaktayız. ,

Kozmetik ürünler, hayatımızın vazgeçilmez ihtiyaçları olarak günlük yaşantımıza girmiş ve ilaçlardan daha fazla tükettiğimiz ürünlerden olmuştur.

Şampuanlar, parfümler, sabunlar, deodorantlar, saç boyaları, jöleler, ter önleyici spreyler, diş macunları, güneşten koruyucu ürünler, cilt kırışıklığını giderici ürünler vb. kullanılan kozmetiklerdendir.

Kozmetik ürünlerle ilgili öğrenilmek istenenler bir eczacıya veya dermatolog hekime sorulduğu takdirde doğru ve tatmin edici bilgi sahibi olunabilir.

Günümüzde eczacılık fakülteleri kozmetik alanında lisans eğitimi vermekte, öğrenciler ilaç konusunda uzman olarak fakülteden mezun olmakta, aldıkları kozmetik dersleri ile de tüketiciye danışmanlık yapabilecek düzeyde bilgi birikimine sahip olmaktadır.

Kozmetik ürünlerde yasal olarak kısıtlanmış kimyasallar bulunmaktadır. Örneğin, likit el sabunlarında triklosan, tırnak ürünlerinde formaldehit veya toluen, saç jölelerinde nanifenol gibi zararlı kimyasallara dikkat edilmeli ve bunları içeren ürünler alınmamalıdır. Kozmetik ürünler aynı zamanda kanser riskini artıran, alerjik reaksiyonlar oluşturan kimyasallar da içermektedir.

Güzelleşmek ve güzelliğimizi korumak üzere kullandığımız kozmetiklerin bilinçli seçim yapılmadığı takdirde sağlığımıza zarar verebileceğini unutmamak gerekir.

Kozmetiklerin Sınıflandırılması

Kozmetik ürünler karışım sınıfındadır. Bu karışım; genellikle bir çözücü sıvı, emülsiyonlaştırıcı, koruyucu, antimikrobiyal kıvam düzenleyici, renk ve koku verici, pH düzenleyici, nemlendirici vb. bileşenler içerir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar