Kategoriler: 4. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

BÜTÇEMİZ

Okulda, evde, iş yerinde, hastanede vb. hayatımızın her alanında harcamalar yapmaktayız. Bu harcamalar günlük yaşantımız içindeki yiyecek, giyecek vb. alışverişlerini kapsamaktadır. Bu bütçe içerisinde bir gelir ve gider tablosu oluştururuz. Bu tablonun aylık olarak ayarlanması örnek bir gelir—gider tablosu olanağı sağlar.

Markete, pazara ya da çarşıya gidildiğinde yapılan harcamalar gider tablosuna yazılır. Anne, babanız çalışıyorsa maaşları gelir tablosunu oluşturur.

Yaptığımız harcamalar ihtiyaçlar doğrultusunda yapıldığında, ailemizin bütçesine önemli bir katkı sağlarız. İhtiyaçlarımız doğrultusunda hareket etmeli, gereksiz harcamalardan uzak durmalıyız.

Bütçe hazırlarken dikkate alınması gereken durumlar

  • Temel ihtiyaçlara öncelik verilmelidir.
  • İhtiyaçlar önce, istekler sonra karşılanmalıdır.
  • Sosyal aktiviteler (sinema, tiyatro, gezmek, eğlenmek) gerektiğinde ertelenmelidir.
  • Gelirin bir kısmı beklenmedik giderler için ayrılmalıdır.
  • Gelirin bir kısmı tasarruf için ayrılmalıdır.

Örnek: Ali, annesi Ayşe Şenol ve babası Ahmet Şenol ile beraber yaşamaktadır. Anne ve babası çalışmaktadır. Şenol ailesinin aylık gelir durumunu gösteren tablo aşağıdaki gibidir.

Ailemizin gelir kaynaklarından her ay bize ayırdıkları paya harçlık denir. Harçlıklarımızı mutlaka bir bütçe dahilinde harcamalıyız. Harcama yaparken önce ihtiyaçlarımıza öncelik vermeli ve bir miklarını tasarruf amaçlı biriktirmeliyiz.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar