Atomlar arası bağ ve Moleküller Arası Bağlar 9.Sınıf Kimya


Kategoriler: 9. Sınıf Kimya, Kimya, Kimyasal Türler Arası Etkileşimler, Kimyasal Türler Arası Etkileşimlerin Sınıflandırılması

Kimyasal Türler Arası Etkileşimlerin Sınıflandırılması

Kimyasal türler arası etkileşimler bağ kuvvetine göre sınıflandırıldığı gibi bağ oluşturan türlere göre yapılabilmektedir. Bağ sağlamlığına göre yapılan sınıflandırma daha karmaşık olduğundan ilk önce bağlanan türlere göre sınıflandırmayı yapalım.

Bağlanan Tür Dikkate Alınarak Yapılan Sınıflandırma

1. Atomlar arası bağ

2. Moleküller arası bağlar

Birbirine yaklaşan kimyasal türler arasında çeşitli etkileşimler meydana gelir, Bu etkileşimlerde kimyasal taneciklerin, elektron bulutları ve çekirdekleri arasındaki itme-çekme kuvvetleri incelenerek meydana gelen etkileşim türü belirlenir.

Kimyasal türler arasındaki etkileşimler kıyaslandığında, çekme kuvvetlerinin itme kuvvetlerine göre çok daha büyük olduğu etkileşimlere güçlü etkileşimler denir. Güçlü etkileşimler kimyasal bağ olarak adlandırılır. Çekme kuvvetlerinin itme kuvvetlerine göre fazla büyük olmadığı etkileşim türlerine ise zayıf etkileşimler denir. Zayıf etkileşimler fiziksel bağ olarak adlandırılır.

Güçlü etkileşimleri kırabilmek için verilmesi gereken enerji miktarı, zayıf etkileşimleri yenebilmek için gerekli olan enerji miktarından daha fazladır. Zayıf etkileşimler moleküller arası ve bazen atomlar arası etkileşimIerdir. Bir çok madde de moleküller arası etkileşimlerin gücü maddelerin fîziksel halini belirler.

Atomlar arası bağ ve Moleküller arası bağlar çözümlü örnekler



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar