Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri 6.Sınıf Sosyal Bilgiler


Kategoriler: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

AKDENİZ BÖLGESİ

Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde Akdeniz İklimi etkilidir. Akdeniz Bölgesi’nde yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçen bir İklim tipi görülür. Bölgede İklim genel olarak elverişli olmakla beraber yeryüzü şekilleri engebelidir.

Bölgenin en önemli tarım alanları kıyı kesimde yer alan delta ovalarıdır. Bölgede en fazla yetiştirilen tarım ürünleri mısır, turunçgiller, muz, soya fasulyesi ve anasondur.

Turunçgiller: Kış ılımanlığının etkili olduğu yerlerde yetiştirilir. Çok düşük kış sıcaklıklarına dayanıklı değildir. Doğal yetişme alanı, Akdeniz İkliminin etkili olduğu yerlerdir. Turunçgiller portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi meyvelerden oluşur.

Muz: Tropikal iklim bölgesinde yetişen muz, kış sıcaklıklarının yüksek olduğu yerlerde yetiştirilir Ülkemizde daha çok Mersin ve Antalya çevresinde yetiştirilir.

Mısır: Yetişmesi için İlkbahar ve yaz mevsimlerinde yağış isteyen bir bitkidir. Ayrıca yetiştiği toprağın nemli olması gerekir. Mısırın doğal yetişme alanı Karadeniz Bölgesi’dir. Ancak son yıllarda en fazla Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Bu durumun nedeni, bölgede sulama olanaklarının gelişmesidir. Mısır, Karadeniz Bölgesi’nde temel besin maddesi olarak tüketildiği için bölge ticaretinde önemli yer tutmaz.

Grafik: Türkiye’de mısır üretiminin ve ekim alanlarının yıllara göre değişimi

Örnek Soru: Ülkemizde turizmin geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmaların sonucunda turizm gelirlerinde artış yaşandı.

Bu çalışmalara örnek olarak;

I. Turistik değerlerin tanıtımının yapılması,
II. Temizlik ve güvenlik koşullarına verilen önemin artırılması,
III. Konaklama tesislerinin kalitesinin artırılması

faaliyetlerinden hangisi ya da hangileri gösterilebilir?

A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) I, II ve III



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar