Metin Türleri ve Söz Sanatları Test Çöz 6. Sınıf



] }

Soru: Aşağıdaki dizelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?
A) Dünya bir han, konan göçer.
B) Bir bahar akşamı rastladım size.
C) Dargın gittin ya yanımdan, ben ona yanıyorum.
D) Matem tutsun sevdiklerim içimde bir ben ölüyor.


Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?
A) İnsanlar başaklar gibidir, olgunlaşırsa boyun eğer.
B) Kuzey ülkelerinde anlatılan canavar öykülerinden söz ettik.
C) Kapının demir sürgüsünü açıp gelenleri bahçeye aldı.
D) Yedi tepeli şehrin ışıkları bile bir başka güzeldir şimdi.


Soru: Canı çok sıkılıyordu. Bu gece de onu uyku, tutmamıştı. İçini dökecek, sıkıntılarını paylaşacak birini aramayı düşündü. Saatine baktı. Gece yarısına yaklaşıyordu. Bu saatte de kimse aranmazdı ki. Daldı. Eski günleri ve arkadaşları bir bir gözünün önüne gelmeye başladı. Ne kadar severdi onları. Gülümsedi. Ayağa kalktı. Balkona çıkıp temiz hava almaya karar verdi.
Bu paragrafın alındığı yazının türü için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Makale B) Fıkra C) Deneme D) Hikâye


Soru: Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olayların yer, zaman ve kahramanlar bildirilerek anlatıldığı kısa olay yazılarına hikâye (öykü) denir.
Buna göre aşağıdaki parçalardan hangisi bir hikâyeden alınmış olamaz?
A) Jack, adada liderliği Ralph'in kapmasına oldukça içerlemişti. Her fırsatta onu azarlamaya ve küçük düşürmeye çalışıyordu. Ralph'in ise tek düşündüğü, adanın tepesindeki ateşin sürekli yanmasıydı. Çünkü bu ateş, çocukların adadan kurtuluşunun en önemli çaresiydi. Her gün rüyasında babasının gemiyle geldiğini ve onları adadan kurtardığını görüyordu.
B) Bu ihtiyar tırtılın diğerlerinden en önemli farkı bir gün kelebeğe dönüşmeyeceğine inanmasıydı. Yıllardır beklemiş fakat bir türlü diğer arkadaşları gibi kelebeğe dönüşememişti. Bu yüzden her şeyden ümidini kesmiş ve kendisine yalnız bir yaşam seçmişti. Ormanın bir köşesinde tek başına yaşıyor, yanına kim gelirse sert sözlerle yanından kovuyordu.
C) Gurbette, yabancı diyarlarda gibiyim. Yerime, evi me, kaynağıma dönmek arzusunun bir açlık gibi içimi bayılttığını duyuyorum. Aynı İstanbul'un içinde İstanbul'u arayarak ve artık bulamayacağımı pek iyi anlayarak hıçkıra hıçkıra ağlamak istiyorum. Ben İstanbul'un, eski İstanbul'un, o şahsiyetli ve güzel İstanbul'un iç yüzünü afacancasını tanıyan bir evladıydım. Onu ben ne iyi anlardım.
D) Sabah güneş doğmadan yola çıkan balıkçılar birkaç saat içinde balık tutacakları baraja ulaştılar. Hemen oltalarını suya atıp semaveri yakmak için
sağdan soldan dal parçaları buldular. Tam bu sırada karşı tepelerden yankılanan müthiş bir çığlıkla sarsılan balıkçılar, bir adamın ayağını yılan soktuğunu öğrendiler. Hemen yardıma koştular.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar