Lenf Sistemi Dolaşımı Görevleri (Ak Kan) Biyoloji Tyt Ayt Yks


Kategoriler: Biyoloji

LENF SİSTEMİ (AK KAN SİSTEMİ)

Görevleri;
1. Akyuvar üreterek savunmada görev alır.
2. Doku sıvısının tekrar kan dolaşımına katılmasını sağlar.
3. İnce bağırsaktaki yağ asidi, gliserol ve yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K) emilerek kan dolaşımına katılmasını sağlar.

Lenf sistemi 3 kısımda incelenir

1. Lenf sıvısı: Lenf sıvısı, kandan doku sıvısına geçebilen maddelerden oluşur. Yani lenf sıvısında antikor ve akyuvar gibi maddeler bulunur ama alyuvar, kan pulcukları, hemoglobin, albumin, globulin ve fibrinojen bulunmaz. Lenf sıvısında alyuvar olmadığı için renksizdir.

2. Lenf düğümleri: Lenf damarlarının yoğun olarak toplandığı yerdir. Lenf düğümleri mikroplara karşı süzgeç görevi yapar. Bademcikler lenf düğümü örneğidir. Mikrobik hastalıklarda bademciklerin şişmesinin sebebi daha çok savunma yapmak içindir. Bazı insanlarda bademcikler sık sık iltihaplandığı için yüksek ateş gibi durumlara sebep olur. Böyle durumlarda bademcikler alınır. Bademcikleri alınan insanlarda dalak, kırmızı kemik iliği gibi yapılar akyuvar üreterek savunmaya devam eder.

3. Lenf damarları: Lenf sisteminde kılcal damar ve toplardamar var ama atardamar yoktur. Ayrıca lenf sisteminde kalp gibi pompalayıcı bir sistem olmadığı için, lenf sıvısının akış hızı çok yavaştır.

Lenf kılcallarının kan kılcallarından farkı:

1. Kan kılcallarının iki ucu da açıkken (bir ucu atardamara diğer ucu toplardamara bağlı), lenf kılcallarının bir ucu açık diğer ucu kapalıdır.

2. Lenf kılcalları kan kılcallarından daha geçirgendir. Bu sayede doku sıvısına geçen küçük proteinleri tekrar kan dolaşımına geri getirir.

  • Lenf toplardamarlarında da kan toplardamarları gibi tek yöne açılan kapakçıklar ve düz kaslar bulunur.

  • Lenf sıvısının ilk olarak kana karıştığı damar sol köprücük altı toplar damarıdır, lenf sıvısını kalbe döken damar ise üst ana toplardamardır
  • İncebağırsaktaki glikoz, aminoasit, B ve C vitaminleri karaciğer üzerinden kalbe giderken, yağ asitleri, gliserol ve yağda eriyen vitaminler ise lenf üzerinden kalbe taşınır. Lenfte bulunan yağlara şilomikron diye özel bir adlandırmada yapılır.
  • Başın ve göğsün sol kısmı ile sol kolun lenfi ve ince bağırsaktan emilen lenf sıvısı sol köprücük altı toplardamarıyla kana karışır. Başın ve göğsün sağ kısmı ile sağ kolun lenfi ise sağ köprücük altı toplardamarıyla kana karışır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar