Kategoriler: 4. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

Kendine yakın adalarla birlikte etrafı deniz ve okyanuslarla çevrili büyük kara parçalarına kıta denir. Dünyamız 7 tane kıtadan oluşmaktadır. Bunlar; Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya ve Antarktika kıtalarıdır. Bu kıtalar üzerinde birbirinden farklı bir çok ülke vardır.

GEZELİM GÖRELİM

Öncelikle yakın, komşu olduğumuz ülkeleri tanıyarak başlayalım.

Bulgaristan

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dır. Balkan devletlerinden biridir ve sınır komşumuzdur. Bu ülkenin nüfusunun onda birini Türkler oluşturur. Bulgaristan uzun zaman Osmanlı Devleti sınırları içinde kaldığından hemen hemen her şehrinde Türklerden kalan tarihi eserler bulunmaktadır.

Yunanistan

Başkenti Atina‘dır. Balkan devletlerinden biridir ve sınır komşumuzdur.

Azerbaycan

Başkenti Bakü’dür. Sınır komşumuz değildir. Ama çoğunluğu Türk soydaşlarımızın oluşturduğu bir ülkedir. Petrol ve doğal gaz rezervi bakımından zengindir. Konuştukları dil Azeri Türkçesidir. Bir çok ortak özelliğimiz vardır. Onlar da bizim gibi Nevruz, Ramazan ve Kurban Bayramını kutlarlar. Müzikleri ve halk oyunları çok zengin ve güzel bir ülkedir.

Türkmenistan

Başkenti Aşkabat’tır. Sınır komşumuz değildir. Türklerin yaşadığı bir ülkedir. Bu ülkenin halıları dünyaca ünlüdür. Çok güzel atları vardır. “Türkmen Atları Bayramı” her yıl coşku ile kutlanmaktadır.

Fransa

Başkenti Paris‘tir. Ülkenin en önemli sembolü, dünyaca ünlü Eyfel Kulesi’dir.  Ayrıca Alpler de Fransa’da yer almaktadır. Çoğunluğu Hristiyan olan bir ülkedir. 1970’ten beri çeşitli sektörlerde çalışmak için Türkler bu ülkeye gitmişlerdir.

İtalya

Başkenti Roma’dır. Dünyaca ünlü Pisa Kulesi bu ülkededir. En ünlü yemekleri pizza, spagetti ve makarnadır. Ayrıca Venedik şehri, su kanalları ile
ünlüdür.

Almanya

Başkenti Berlin’dir. Türk nüfusunun en yoğun olduğu Avrupa ülkesidir. Teknoloji ve sanayisi oldukça gelişmiştir. Özellikle otomobil ve ilaç sanayisi ilerlemiştir. Avrupa’nın en fazla nüfusa sahip ülkesidir. Albert Einstein’in doğduğu ve bir süre yaşadığı ülkedir.

Nijer

Başkenti Niamey’dir. Afrika’da yer alır. Halk yoksuldur ve bazı bölgelerde halk kabileler halinde yaşar. Hayvansal ürünler ve tahıl bolca tüketilir. Grevol Şenlikleri ünlüdür. Halkın eğitim seviyesi düşüktür.

Avustralya

Başkenti Canberra’dır. Dünyanın en büyük adasıdır. Bu bölgenin yerli halkı Aborjinlerdir. Bu ülke kanguru ve koalanın ülkesidir. Kriket oyunu burada yaygın olarak oynanır.

Japonya

Başkenti Tokyo’dur. Geleneksel yaşam tarzlarına bağlı bir toplumdurlar. Elektronik ve bilgisayar teknolojisinde önemli dünya ülkeleri arasında yer alan bir Asya ülkesidir. Suşi geleneksel yiyecekleridir. Geleneksel kıyafetleri kimonodur. Origami (kağıt katlama sanatı), sumo güreşi gelenekleri arasındadır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar