Koruyucu aile ve Evlat Edinme için CiciÇocuk Rehberi


Kategoriler: Tanıtım Yazıları

Koruyucu aile olmak, çocuk sahibi olamayan ya da daha geniş bir aile isteyen herkesin en büyük hayalleri arasında yer alır. Koruyucu ailelik kavramı, kimi zaman evlat edinme işlemleriyle karıştırılır. Oysa koruyucu ailelikle evlat edinme, birbirinden tamamen farklı iki yöntemdir. Peki siz koruyucu anne nasıl olunur, koruyucu aile olmak ve evlat edinmek arasındaki farkları biliyor musunuz? İşte detaylar…

Koruyucu Aile Nedir?

Koruyucu ailelik, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından pek çok vatandaşa tanınan bir haktır. Koruyucu aileler, yöntemin isminden de anlaşılacağı üzere korunmaya muhtaç bir çocuğun beslenme, barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını üstlenir ve koruma altındaki çocuk, aksini gerektirecek bir durum oluşmadığı sürece koruyucu ailenin evinde kalır. Koruyucu aileler, gerekli şartların oluşması durumunda devletten baktıkları çocuk başına belirli bir maaş da alabilir.

Koruyucu Aile Olmak ve Evlat Edinmek Arasında Ne Fark Vardır?

Koruyucu ailelik yönteminin evlat edinmeden temel farkı, çocuğun nüfusunun koruyucu aile üzerine alınmamasıdır. Evlat edinme yönteminde çocuk, yasal olarak kendisini evlatlık alan ailenin soy bağına geçirilir. Evlat edinilen çocuk, evlat edinen ailenin soyadını alır ve yasal mirasçısı olur. Koruyucu ailelik işleminde ise böyle bir uygulama yoktur. Koruyucu ailelik, çocuğun 18. yaşı dolana kadar sürer ve sonrasında taraflar arasında yasal bir bağ kalmaz. Bu sebeple de koruyucu ailelik, taraflar arasında ömür boyu yasal bağ süren bir sistem değildir.

Koruyucu Aile Olma Yolları Nelerdir?

Koruyucu aile olmak, evlat edinmekten çok daha hafif şartlara sahiptir ve isteyen pek çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, herhangi bir kimsesiz çocuğa koruyucu aile olabilir. Evli olmayan vatandaşlar bile koruyucu anne ve koruyucu baba olmak için başvuruda bulunabilir. Koruyucu ailelik başvurusu, genellikle kısa sürede sonuçlanan bir işlemdir. Başvuruda bulunan pek çok vatandaş, koruyucusu olacakları çocuklara evlat edinme işlemlerinde olduğu gibi uzun süre boyunca sıra beklemeden kolayca kavuşabilir.

Eğer siz de koruyucu aile olmayı ve bir çocuğun yaşamını değiştirmeyi düşünüyorsanız, hangi yasal işlemleri uygulamanız ve hangi evrakları hazırlamanız gerektiğini Cicicocuk.com’u ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar