Kır Çiçekleri Gibiyiz Rengarenk (Farklılıklara Saygı Duyuyorum) Test Çöz 6. Sınıf



] }

Soru: II. Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda Almanya'da Frankfurt Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün üyeleri Adorno ve arkadaşları Yahudi karşıtı kişileri uzun uzun araştırıp incelemişlerdir. Araştırmacılar kalıp düşünce tarzının saldırganlığa temel oluşturduğunu vurgulamışlardır. Yani ön yargının sadece belirli bir grupla ilişkiden değil genel bir zihinsel yapıdan kaynaklandığını ileri sürmüşlerdir. Adorno ve arkadaşlarına göre ön yargılı insanlar diğer bireylerin sahip oldukları kişisel nitelikleri göz ardı eden ve insanları etnik açıdan ele almaktadırlar.
Yukarıda verilen bilgilere göre ön yargılı insanlarda bahsedilen kalıp yargıların oluşmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmaktadır?
A) Toplumsal kuralların değişmesi
B) İyi bir eğitimden geçmiş olmaları
C) Yaşadıkları ailevi ve ruhsal sorunlar
D) İnsanları, etnik açıdan ele almaları


Soru: Engelli farkındalık merkezleri açılarak toplum eğitilmeye çalışılmaktadır. Görme, duyma, yürüme gibi alanlarda özel gereksinimli bireylerin neler yaşadığı uygulamalı olarak gösterilmektedir.
Bu uygulamanın amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Empati duygusunun geliştirilmesi
B) Bireylerin toplumdan dışlanması
C) Engellerin umursanmamasının sağlanması
D) Gereksinimli bireylere ayrıcalık tanınması


Soru: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde; Türkler, Araplar, Rumlar, Bulgarlar, Çekler, Ukraynalılar, Gürcüler ve Ermenilerden oluşan etnik kökenler ile Müslüman, Hristiyan ve Musevi gibi inançlar bir arada yaşamıştır.
Bu durum Türk toplumuna nasıl bir yapı kazandırmıştır?
A) Ulusal
B) Çok uluslu ve çok inançlı
C) Göçebe
D) Şehirli


Soru: Her toplum birbirinden farklı özelliklere sahip bireylerden oluşmaktadır. Farklılıklara neden olan bu özellikler bazı bireylerin hayatında ve eğitiminde birtakım özel önlemler almayı gerektirmektedir. Toplumda bağımsız yaşayabilmek için birtakım özel önlemlere ve desteğe ihtiyaç duyan bireylere özel gereksinimli birey denilmektedir. Başka bir deyiş ile özel gereksinimli birey, gelişimi normalden farklı olan birey olarak tanımlanmaktadır. Toplumda bu bireylere karşı birtakım ön yargılar görülebilmektedir.
Bu bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) Özel gereksinimli kişilere karşı ön yargılar olduğuna
B) Toplumlarda özel gereksinimli bireylerin de yaşadığına
C) Özel gereksinimli bireylerin yaşamında bazı önlemler almak zorunda olduğuna
D) Özel gereksinimli kişilerin eğitimlerinin aksadığına


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar