Hazır Gıdalar ve Temizlik Maddeleri Kimya Tyt


Kategoriler: Kimya

HAZIR GIDALAR VE TEMİZLİK MADDELERİ

Evde Kimya

Yaşam koşulları her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir. İnsanlar önceden kullandıkları ilaçları, temizlik maddelerini, besinlerini doğal yollardan karşılıyordu. Bugün ise bütün ihtiyaçlarını kimyasal işleme uğramış maddelerden karşılıyor. Bu sebepten dolayı kimya hayatımızın her noktasına girmiş durumdadır.

Bu bölümde hazır gıdaların, temizlik maddelerinin, plastiklerin, kozmetik ürünlerin ve ilaçların kimyası anlatılacak. Bu bölümde öğrendikleriniz ile evde, okulda ve işte kullandığınız maddeler hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Hazır Gıdalar

İnsanların kullandığı besin maddelerinin kısa sürede tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi takdirde bitkisel ve hayvansal maddelerden yapılan maddeler bozulabilir. Bozulma olayını geciktirmek için besinler bazı fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutulur. Bu işlemler uygulanarak ambalajlanan gıdalara hazır gıdalar denir.

Hazır gıdaların genelde raf ömürleri uzun olur.  Hazır gıdaların üzerinde üretim ve son tüketilmesi gereken tarihle beraber hangi koşullarda saklanması gerektiği de yazılıdır.

Son kullanma tarihi geçmiş olan hazır gıdalar sağlığımızın bozulmasına sebep olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş olan gıdalar kullanılmamalıdır.

Gıda Katkı maddeleri

Hazır gıdalara belli özellikler kazandırmak için ilave edilen maddelere katkı maddeleri denir. Gıda katkı maddelerinin uluslararası kodu ”E” ile başlar. (E600 — E699)

Gıda katkı maddeleri,

– Ürünlerin bozulma süresini uzatmak
– Ürün kalitesi artırmak
– Gıdalardaki istenmeyen olayları engellemek
– Görünüş, tat ve kokusunu korumak için

kullanılır.

Hazır gıdalarda renklendiriciler, koruyucular, pH düzenleyiciler, kıvam düzenleyiciler, lezzet artırıcılar ve tatlandırıcılar kullanılır.

Emülgalör: Heterojen karışımların homojen gibi görünmesini sağlayan maddelerdir.

Stabilizatörler: Gıdaların bulunduğu fiziksel halin ve rengin korunmasını sağlayan maddelerdir.

Temizlik Maddeleri

İnsanlar eski çağlardan bu yana temizlik için değişik maddeler kullanmışlardır. Günümüzde ise kiri temizleyerek, hastalık yapan canlıların ortadan kaldırılması için sabun, deterjan, çamaşır suyu ve çamaşır sodası kullanılır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar