Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler konu anlatımı video 12. sınıf kimya

Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler konu anlatımı video 12. sınıf kimya

Kategoriler: 12. sınıf Kimya, Ders Videoları, Kimya

FOSİL YAKITLAR

Fosil Yakıtlar video 12. sınıf Kimya Adası

Fosil Yakıtlar 1. Bölüm Konu Anlatımı İsabet Akademi

Fosil Yakıtlar Konu Anlatımı 2. bölüm Çözümlü Sorular Video İsabet Akademi

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

Temiz Enerji Kaynakları video 12. sınıf Hocalara Geldik

Temiz Enerji Kaynakları Konu Anlatımı Çözümlü Sorular Video İsabet Akademi 10. sınıf kimya

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Video Yok

NANOTEKNOLOJİ

Video Yok


• Yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olmak neden önemlidir?
• Sürdürülebilirliğin önemi nedir?
• Nanoteknolojinin gelişimiyle insan hayatı nasıl değişecektir?
• Var olan enerji kaynakları bir gün tükenirse hayatın devamlılığı nasıl sağlanacaktır?
Bu ünitede bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Fosil Yakıtlar

Birçok ürünün ham maddesi olarak da kullanılan fosil yakıtlar, günümüzün en önemli enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Canlı kalıntılarının milyonlarca yıl boyunca yer altında birikmesiyle oluşan fosil yakıtlar, sanayinin kısa sürede ve hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Ancak bu yakıtların yoğun bir şekilde kullanılması; sıcaklığın yükselmesi, buzulların erimesi, suların yükselmesi, canlı türlerinin yok olması gibi pek çok olumsuzluğa da sebep olmuştur. Bu bölümde fosil yakıtların zararlarını ve bunlardan korunma yollarını öğreneceksiniz.

Alternatif Enerji Kaynakları

İnsanoğlunun sınırsız istek ve ihtiyaçları enerji ihtiyacını günden güne artırmaktadır. Günümüzde pek çok alanda enerji kaynağı olarak kullanılan fosil yakıtların yakın bir gelecekte tamamen tükenme ihtimali alternatif enerji kaynakları arayışını hızlandırmıştır. Nükleer enerji, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı; hidrojen enerjisi gibi yeni ve temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi günümüz dünyasında her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Fosil yakıtların aşırı tüketimine bağlı olarak dünyanın geleceğini önemli bir biçimde tehdit eden küresel ısınma sorunu bu arayışların hızlanmasını sağlayan bir diğer önemli etkendir. Bu bölümde alternatif enerji kaynaklarını öğreneceksiniz.

Sürdürülebilirlik

“Bu dünya atalarımızdan miras kalmadı, onu çocuklarımızdan ödünç aldık.” sözünü duymuşsunuzdur. Dünyadaki kaynakların bilinçsiz kullanım sonucu tükenmesi geleceğin dünyasını tehdit eden önemli sorunların başında gelmektedir. Sürdürülebilir bir hayat ve kalkınma, mevcut kaynakları israf etmeden kullanmakla mümkündür. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları, geri dönüşüme uygun malzeme kullanımı sürdürülebilirliğin olmazsa olmazıdır. Bu bölümde yaşanabilir bir hayat için sürdürülebilirliğin önemini ve bunu sağlamanın yollarını öğreneceksiniz.

Nanoteknoloji

Yanmayan, ıslanmayan, kirlenmeyen, ütüye gerek duymayan bir kumaş üretmek mümkün müdür? Kendi kendini onarabilen maddeler üretilebilir mi? Bilim kurgu filmlerinde benzerlerine sıkça karşılaşılan bu tür süper özellikli ürünler, geleceğin teknolojisi nanoteknolojiyle günlük hayatta yerini alabilecek, böylelikle insanoğlunun dünyadaki serüveni geçmiş dönemlerde hiç olmadığı kadar farklılaşacaktır. Bu bölümde nanoteknoloji terimi açıklanacak, nanoteknolojinin kullanım hedefleri ve alanları tanıtılacaktır.



] }

Fosil Yakıtların Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları

Bir maddenin zararlarını bilmek o zararlardan korunma yollarını bulmayı kolaylaştırır. Fosil yakıtlar üzerine birçok çalışma yapılmış ve bu yakıtların zararları her açıdan ortaya konulmuştur. Bu çalışmalar göz önünde bulundurularak alınacak tedbirlerle fosil yakıtların ekolojik sistem üzerindeki tahribatlarını ve buna bağlı olarak insan yaşamını tehdit eden zararlarını en az seviyeye indirmek mümkündür. Çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlara rağmen günümüz dünyasında fosil yakıtların kullanımından tamamen vazgeçmek de mümkün değildir. Bu durumda bazı tedbirler alınarak bu zararların azaltılması gerekmektedir. Fosil yakıtlar motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılmaktadır. Şehir içi trafiğinde kişisel araçları daha az kullanmak, toplu taşıma araçlarını tercih etmek, kısa mesafelere bisikletle veya yürüyerek gitmek alınabilecek önlemlerden bazılarıdır. Yenilenebilir (temiz) enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve özendirilmesi fosil yakıt kullanımını azaltacak, sebep olduğu kirliliği de önleyecektir. Bitki örtüsünü korumak, ağaçlandırmaya önem vermek de fosil yakıtların zararlarını önlemek için alınması gereken tedbirler arasındadır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar