Kategoriler: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

İnsanlar tarih boyunca sürekli kendilerini, çevrelerini değiştirmiş ve geliştirmişlerdir. Bu değişim ve gelişim insanların araştırmacı yapısından, merak etme duygusundan kaynaklandığı gibi zaman ve şartların zorlaması sonucunda da oluşmuş olabilir. Girişimcilik, nitelikli insan gücünün en önemli unsurudur. Çünkü yenilikleri deneme cesareti gösteren yaratıcı ve cesaretli olan nitelikli insanların varlığı, ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli rol oynar.

Nitelikli insan: İşini isteyerek ve iyi bir şekilde yapar. İşinin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahiptir. Kısaca üretime katkı sağlayan kişidir.

Nitelikli insanın sahip olduğu özellikler:

  • Hızlı düşünebilmek ve iyi gözlem yapabilmek,
  • Hayal gücü yüksek olmak,
  • Kaynaklara ulaşabilecek ilişki ağına sahip olmak,
  • Kaynakları doğru ve verimli kullanmak,
  • Çok yönlü ve bağımsız düşünebilmek,
  • İyi İletişim kurmak,

Nitelikli insanlar ülke ekonomisinin de temel unsurlarındandır. Yeni iş olanakları yaratarak ülkedeki işsizlik sorununun çözümlenmesinde önemli rol oynarlar. Ayrıca ülke kaynaklarını daha verimli kullanırlar ya da kullanılmayan kaynakların kullanılmasını sağlarlar.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nitelikli insanlar yeni buluşlar yaparlar. Bu buluşlar çeşitli sivil toplum kuruluşları ve resmi kuruluşlarca desteklenir.

Hacı Ali Bey

Kırım Tatarlarından Hacı Ali ve oğlu Hacı Şakir Beyler, bugün hala kullanımda olan Hacı Şakir sabunlarının kurucularıdır. Fabrika, Osmanlı döneminde, 19. yüzyılın sonlarında, Kırım’da üretime başlamış olmasına rağmen kurumsal kimliğini ve Hacı Şakir ismini 1915 yılında aldı. Bu yılda, Kırım’daki bir taşkının üretim haneyi tahrip etmesi neticesinde Hacı Ali Bey fabrikayı İstanbul’a taşımıştır. İhracat yapabilen profesyonel bir marka haline gelen Hacı Şakir sabunları on yıllar boyunca Türk markası olarak üretime devam etmiştir.

Tim Cook (Apple CEO’su)

“Hayal kırılgandır. Yarının bir garantisi yok, bu yüzden sahip olduğunuz her şeyi kullanın. ”

Michael Dell (Dell CEO’su)

“Başarılı olmak için, bir dahi ya da bir hayalci, hatta bir Üniversite mezunu 0lmak dahi gerekmez. İhtiyacımız olan
tek şey bir taslak ve bir hayaldir”

Nevzat Aydın

Nevzat Aydın 2001 yılından beri IT kısmını, diğeri müşteri ilişkilerini götürecek iki arkadaşıyla 80 bin dolar sermayeyle Yemeksepeti. com’u kurdu. Site 2001’in Ocak ayında online oldu. 80 bin dolar sermayeyle kurulan Yemeksepeti.com’un 2009’da ulaştığı işlem hacmi 71 milyon dolar. 13 ilde faaliyet gösteriyor. 4 bin farklı restoranla çalışıyor, günde 20 bin kişiden sipariş alıyor. Yani günde ortalama 60 bin kişi karnını Yemeksepeti aracılığıyla doyuruyor. (NTV.com.tr)



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar