Kategoriler: 3. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

Doğal ve Yapay Çevre

İnsanlar var olduklarından beri yaşamlarını doğal çevreyle iç içe sürdürür. Çevre, canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu ortamdır. Bulunduğumuz çevre gün içinde farklılık gösterebilir. Aynı gün içinde evimizde, okulumuzda, ormanlık bir alanda bulunabiliriz.

İnsanların oluşumunda etkisi olmadığı, çeşitli doğa olaylarının ardından kendiliğinden oluşan çevrelere doğal çevre denir. Yaptığımız doğa yürüyüşlerinde gördüğümüz şelale, göl, orman, deniz millî parklar, doğal anıtlar gibi alanlar doğal çevreye örnektir. İnsanlar doğal çevrede diğer canlılarla uyum içinde yaşarlar.

İnsanlar, yaşadıkları doğal çevreyi amaçları doğrultusunda değiştirerek kendilerine yapay bir çevre meydana getirir. İçinde yaşamak için yapılan ev: güzel vakit geçirmek için yapılan park; hayvanat bahçesi ve alışveriş merkezi yapay çevreye örnektir. Yapay çevre, insanlar tarafından oluşturulan, doğada kendiliğinden oluşmayan çevreye verilen addır.

İnsanların hayatta kalmaları için hem doğal, hem de yapay çevreye ihtiyacı vardır. Şöyle bir düşünelim. Yaşantımız sadece gidip geldiğimiz binalar arasında geçseydi nasıl olurdu? Plaja, ormana, yeşil bir alana pikniğe gitmeseydik mutlu olur muyduk?

Doğal çevre birçok canlının yaşam alanıdır. Bu nedenle doğal çevrenin kirlenmesi canlıların yaşamını olumsuz etkiler. Yaşam alanı bozulan canlıların nesli tükenebilir.

İnsanların yaptığı evler ve diğer binalar, köprüler, deniz doldurularak yapılan yollar ve tersaneler, doğal çevrenin azalmasına yol açar. Bilinçsizce yapılan ağaç kesimleri ya da yaşanan orman yangınları, ormanlık alanlarımızın azalmasına neden olur. Doğal çevrenin azalması sonucunda buradaki canlılar, kendilerine başka yaşam alanları aramak zorunda kalır.

Tüm canlıların yaşam alanlarına saygı duymalıyız. Bu nedenle insanları doğal çevrenin önemi konusunda bilgilendirmeliyiz. Doğal çevredeki toprağın, suyun, havanın kirlenmemesi için özen göstermeliyiz. Bol bol ağaç dikmeli ve doğal çevrenin korunmasını sağlamalıyız.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar