Canlılarda Enerji Dönüşümleri konu anlatımı video 12. sınıf biyoloji

Canlılarda Enerji Dönüşümleri konu anlatımı video 12. sınıf biyoloji

Kategoriler: 12. Sınıf Biyoloji, Biyoloji, Ders Videoları

CANLILIK VE ENERJİ

Atp ve fosforilasyon Çeşitleri video 12. sınıf selin Hoca

FOTOSENTEZ

Fotosentez 1 video 12. sınıf Hocalara Geldik

Fotosentez 2 Fotosentez Reaksiyonları video 12. sınıf Hocalara Geldik

Fotosentez 3 Organik Madde Sentezi video 12. sınıf Hocalara Geldik

Fotosentez 4 Fotosentez Hızına Etki Eden Faktörler video 12. sınıf Hocalara Geldik

KEMOSENTEZ

Kemosentez video 12. sınıf Hocalara Geldik

Kemosentez video 12. sınıf Selin Hoca

HÜCRESEL SOLUNUM

Oksijenli Solunum 1 video 12. sınıf Hocalara Geldik

Oksijenli Solunum 2 video 12. sınıf Hocalara Geldik

Oksijenli Solunum 3 video 12. sınıf Hocalara Geldik

Oksijensiz Solunum 1 video 12. sınıf Hocalara Geldik

Oksijensiz Solunum 2 video 12. sınıf Hocalara Geldik

Etil Alkol – Laktik Asit fermantasyonu video 12. sınıf Fundamentals

Canlıların en küçük işlevsel ve yapı birimi olan hücre, canlılığını devam ettirebilmek için yapım ve yıkım tepkimeleri gerçekleştirmektedir. Canlılarda gerçekleşen kimyasal tepkimelerin tümü metabolizma olarak adlandırılır. Hücrede meydana gelen metabolik faaliyetler için enerji gereklidir. Örneğin hücreler; ürettikleri ya da dış ortamdan hazır aldıkları maddeleri kendi yapılarına uygun hâle getirmek, sentez yapmak ve madde alışverişini sağlamak için enerji harcar. Enerji, iş yapabilme kabiliyeti ve gücüdür. Bir hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların tamamlanması için enerji kullanmak gerekmektedir. İnsanlar fiziksel aktivitede bulunurken, otururken, düşünürken, konuşurken, müzik dinlerken hatta uyurken bile enerji üretir ve tüketir. Enerji; ısı, ışık, elektrik, ses, hareket, kimyasal ve nükleer enerji gibi şekillerde bulunabilir.

Enerji yok olmaz, bir formdan başka bir forma dönüşür. Örneğin sinir hücrelerindeki kimyasal enerji, elektrik enerjisine dönüşerek bilgiler beyne iletilir. Kulağa gelen ses, duyu hücrelerine oradanda sinirlere aktarılır. Kulak sinirleri tarafından alınan ses, elektrik enerjisine dönüştürülerek beyne iletilir ve böylece duyma gerçekleşir. Bir cismin ya da sistemin hareketinden dolayı sahip olduğu enerjiye kinetik enerji denir. Örneğin buz parçasından koşarak suya atlayan penguenlerin hareketlerinden dolayı kinetik enerjileri artar (Görsel 2.1). Durağan hâldeki bir cismin ya da maddenin biriktirdiği varsayılan enerjiye ise potansiyel enerji adı verilir. Örneğin fotosentez sonucu üretilen organik besinlerin yapısında depolanan kimyasal bağ enerjisi bir potansiyel enerjidir. Bu iki enerji formu da birbirine dönüşebilir. Hayvanlarda potansiyel enerji, kinetik enerjiye; kinetik enerji de potansiyel enerjiye dönüştürülerek yaşamsal faaliyetler sürdürülür.

Enerjinin hücrelerde üretimi, başka formlara dönüşümü, bir hücreden diğer bir hücreye ya da bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması ekosistemlerin devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Canlıların kullandığı enerji çeşitlerinin çoğunun kaynağı Güneş enerjisidir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar