Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya, Coğrafya, Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler

Bölge sınırlarının belirlenmesinde birçok doğal ve beşeri unsur göz önünde tutulur. Bu unsurlar istatistiki metotlarla incelenerek bölge sınırları oluşturulur. Ancak bölge sınırlarının belirlenmesinde birden fazla kriter göz önüne alındığında bazı karışıklıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle bir yer bazen birkaç farklı bölge sınırı içerisinde gösterilebilir.

Bölgeleri kesin hatlarla birbirinden ayırmak zordur. Özellikle doğal bölge sınırları çoğunlukla kademeli bir geçiş gösterir. Örneğin dağlık bir alandan ovalık bir alana geçerken arada tepelik bölgeler mevcuttur. Ya da Ekvatoral iklim bölgesinde çöl bölgelerine geçiş sınırında savan iklim bölgesi görülmektedir. Bitki örtüsünde de benzer bir durum görülür. Bir dağ yamacı boyunca yükselirken geniş yapraklı ormanlar bölgesinden iğne yapraklı ormanlar bölgesine geçilirken arada her iki ağaç türünün bir arada bulunduğu karışık yapraklı ormanlar bölgesi yer alır.

Beşeri ya da ekonomik bölgelerin sınırları biraz daha net olabilir. Örneğin ülke sınırlarını, siyasi ya da ekonomik birliklerin sınırları net bir şekilde çizilebilir. Ancak nüfus yoğunlukları, milletler ya da dil gurupları arasında kesin bir sınır çizmek güçtür.

Bölge sınırları zamanla değişebilir. Zamanla işlevini yitiren bölgeler yerini yeni bölgelere bırakabilir. Bu durum hem doğal bölgelerde hem de beşeri ve ekonomik bölgelerde görülebilir.

Siyasi ya da askeri bölgelerin sınırları ülke sınırlarıyla örtüşmektedir. Ancak doğal bölge sınırları ile beşeri bölge sınırları her zaman örtüşmezler. Örneğin bir tarım ürününün yetiştirildiği bölgeler, bir iklim tipinin yayılış bölgesinin sınırı beşeri sınırlarla çakışmayabilir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar