Bitkilerin Yapısı konu anlatımı video 12. sınıf biyoloji

Bitkilerin Yapısı konu anlatımı video 12. sınıf biyoloji

Kategoriler: 12. Sınıf Biyoloji, Biyoloji, Ders Videoları

Bitkisel Dokular: Meristem video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Dokular: Temel Doku video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Dokular: Örtü Doku 1 video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Dokular: Örtü Doku 2 video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Dokular: İletim Doku video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Dokular Soru Çözümleri video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Dokular: Meristem Doku video 12. sınıf Hocalara Geldik

Bitkisel Dokular: Temel Doku video 12. sınıf Hocalara Geldik

Bitkisel Dokular: Örtü Doku video 12. sınıf Hocalara Geldik

Bitkisel Organlar: Kök video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Organlar: Gövde video 12. sınıf Selin Hoca

Bitkisel Organlar: Yaprak video 12. sınıf Selin Hoca

Bitki deyince aklınıza neler geliyor? Saksıda bir çiçek mi? Menekşe, gül, sümbül, kırlarda açmış bir papatya mı? Ihlamur ağacı, dalında bir elma, yemyeşil bir orman mı? Bir manav ya da renkli bir pazar yeri mi? Bitkiler, ekosistemlerin temel yaşam kaynağıdır. Binlerce bitki türü; yiyecek, içecek, ilaç, baharat, yağ, yakacak, lif, boya gibi gereksinimler için kullanılır. Ülkemizin her bölgesinde binlerce bitki türü yetişir. Bu bitkilerin yaprak, kök, çiçek, meyve ve tohumlarından çeşitli yemekler yapılır ve çoğu kere yapılan bu yemekler komşularla paylaşılır. Ülkemiz, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra dünya üzerinde biyolojik çeşitlilik açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Yeryüzünde yaklaşık 260 bin kadar çiçekli bitki türü bulunmaktadır. Ülkemiz sınırları içinde ortalama 12 bin kadar çiçekli bitki türü mevcuttur. Bu bitki çeşitlerinden yaklaşık 3800’ü dünyada sadece ülkemizde yetişen endemik türdür. Kıyaslamak gerekirse tüm Avrupa’nın çiçekli bitki varlığı, 12 bin kadardır. Bitki zengini bir ülkede yaşayan siz gençler bu bölümde; çiçekli bir bitkinin temel kısımlarını, yapı ve görevlerini, bitkilerde madde taşınmasını, bitkilerde üreme ve gelişme gibi olayların nasıl gerçekleştiğini öğreneceksiniz.

ÇİÇEKLİ BİR BİTKİNİN TEMEL KISIMLARININ YAPISI VE GÖREVLERİ

Karasal ortama uyum sağlamış bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki organ sistemi bulunur. Toprak üstü organ sistemine sürgün sistemi, toprak altı organ sistemine kök sistemi denir (Görsel 3.1).

Kök sistemi; bitkiyi toprağa bağlar, bitkinin topraktan su ve mineral almasını sağlar. Kökler fotosentez yapamaz. Havuç, turp ve kereviz gibi besin depolayabilen bitkilerin köklerinde, sürgün sisteminde fotosentezle üretilen organik besinler depolanır. Kurak bölgelerde yetişen bitkilerin kökleri, su ve mineral alımını gerçekleştirmek için oldukça iyi gelişmiştir. Sürgün sistemi; toprak yüzeyinde kalan gövde, dal, yaprak, çiçek ve meyveden oluşur. Dallar üzerinde bulunan tomurcuklar; farklılaşarak yeni dalları, yaprakları ve çiçekleri oluşturur. Sürgün sisteminde fotosentezin gerçekleştiği yapılar yer alır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar