Kategoriler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

ALLAH HER ŞEYİ YARATAN, YAŞATAN VE GÖZETENDİR

Yüce Allah, her şeyi yaratmakla kalmamış, bütün varlıkların varlığının devamını sağlamaya ve gözetmeye devam etmektedir. Allah’ın her şeyi yaratması da belli bir ölçüye ve düzene göredir. Onun için, yarattıklarında bir bütünlük ve güzellik mevcuttur.

Allah’ın yaratmasında uyum ve düzenin yanı sıra estetik anlamda bir güzellik de söz konusudur. Bu güzellik bile varlıkların rastgele ya da tesadüfen ortaya çıkmadıklarının, akıllı bir tasarımcı tarafından yapıldıklarının göstergesidir. Evrendeki bu güzellik boşuna yaratılmamıştır. İnsanın, bunlar üzerinde düşünerek Allah’ın büyüklüğünün ve ona karşı sorumluluklarının farkına varması istenmiştir.

AYET

“Ey insan! Seni yaratıp düzgün ve dengeli kılan, seni istediği bir şekilde birleştiren, ihsanı bol Rabbine karşı seni aldatan nedir?” (İnfitar suresi, 6-8)

Yaratma: Yoktan var etme veya var olandan başka bir şey ortaya koyma.

Yoktan yaratma sadece Allah’a mahsustur. Ama var olandan başka bir şey üretme, insanların ve diğer canlıların yaptığı bir şeydir. Ağaçların topraktan aldıkları mineralleri meyveye dönüştürmesi ya da bir ressamın boyaları kullanarak resim yapması buna örnektir. Allah’ın yaratması süreklidir. Aksi takdirde hiçbir şey varlığını sürdüremez. Allah’ın insanlara peygamberler gönderip yol göstermesi onları başıboş bırakmadığını gösterir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar