Varil Pompası Neden Kullanılır?

Kategoriler: Tanıtım Yazıları

Alanının lider ismi TPM Mühendislik yirmi yılı aşkın bir süredir Amerikan Finish Thompson firmasının Türkiye mümessilliğini yapmakta ve müşterilerine varil pompası konusunda kaliteli çözümler sunmaktadır. Siz de manyetik pompa, varil pompası ve diğer ihtiyaçlarınız ile ilgili olarak TPM Mühendislik ile iletişime geçebilir, alanındaki uzmanlığından ve deneyiminden faydalanma avantajını değerlendirebilirsiniz.

Varil pompası depolama tanklarındaki ve/veya varillerdeki sıvıların en güvenilir ve optimum fayda sağlayacak şekilde aktarılması amacıyla tasarlanır. Özel olarak tasarlanan ve portatif olan bu pompaların tasarımları ve konfigürasyonları; farklı konteynerlerin tipine, boyutuna, hangi ürünün pompalanmasında kullanılacağına, sahadaki güç kaynağına ve benzer unsurlara göre değişiklik gösterebilir.

Günümüzde işleme ve üretim tesislerinde kullanılmakta olan sıvılar genellikle 100 ya da 200 litrelik varillerde yer alır. Bu varillerin içerisindeki sıvıları etkili ve güvenli bir şekilde boşaltmak için yana eğilmesi ya da devrilmesi olası değildir. Farklı endüstrilerde kullanılan hammaddeler de genellikle IBC denilen orta düzey dökme konteynerlerde ya da büyük tanklarda depolanmakta olup farklı özellikteki hammaddelerin bahsi geçen kaplardan etkili ve güvenli bir şekilde transfer edilmesi için varil pompalarından yararlanılması tercih edilir.

Varil pompaları motor bölümünün yanı sıra pompa bölümünden ve daldırma borusundan meydana gelir. Kabın dış kısmındaki daldırma borusunun üzerine motor oturur. Kap derin olduğu sürece daldırma tüpü kabın üst kısmında bulunan bir açıklıktan geçerek çoğu zaman sızdırmaz bir hal alması sağlanır. Daldırma borusunun alt ucunda ise pompa bölümü bulunur. Sızdırmaz bir kolonla korunmakta olan uzatılmış şaftın kullanılması yoluyla pompa, daldırma tüpünün diğer ucundan çalıştırılır. Daldırma tüpünün motor ucundaki tahliye portuna tüp ve manşon arasında pompalanan sıvı akar. Farklı boru uzunlukları olması sayesinde farklı kap derinliklerinin karşılanması mümkün olur. Ayrıca pompalanacak olan ortama bağlı olarak farklı malzeme yapıları arasından seçim yapılması imkanı da vardır.

Orta ya da düşük viskoziteli sıvılar için tambur pompalar çoğu zaman tek, çift ya da çoklu çarklı uzun santrifüj pompaların kullanıldığı bilinir. Sıvıyı borunun yukarısına ve daldırma borusunun tepesindeki bir bağlantı noktasından dışarı boşaltılması pervanenin dönüşüyle sağlanır.

Pozitif deplasmanlı pompalar genellikle orta ve viskoziteli akışkanlar için daha uygun olarak kabul edilir. 2000cP’ye kadar olan orta viskoziteli sıvılar için PTFE vidalı tip kaldırma kompresörlerinin sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Mürekkep, boya, gıda ürünleri ve solvent transferleri tipik uygulanalar arasında sayılabilir. 100.000cP’ye kadar olan daha yüksek viskoziteli sıvılar için daha uygun olduğu kabul edilen aşamalı bir boşluk tasarımıdır. Yağlar, çözücüler, yapıştırıcılar, gliserin, losyonlar, bal, mısır şurubu, reçineler, mumlar, dişli yağı, silikon, polimerler, meyve suyu konsantresi, saç ve banyo jeli transferi tipik uygulamalar arasında sayılabilir.

Varil Pompasının Özellikleri

Dış pompa türü malzemesinin yanı sıra pompalanan sıvıyla temas halindeki birkaç bileşen varil pompasını meydana getirir. Çalışma sıcaklığında kullanımın güvenilirliği özellikle ıslanan parçaların korozyona karşı dayanıklı olmasında veya sıvının yanıcı ve parlayıcı olması halinde çok önemlidir. Genellikle polipropilen, 316 paslanmaz çelik, saf polipropilen, PVDF ve CPV pompa borularının ve diğer parçaların üretiminde kullanılır.

Üreticilerin birçoğu, farklı özelliklere sahip motor ve daldırma boruları yelpazesi sunar. Bu sayede farklı çalışma ortamları ve kaplar için varil pompalarının özelleştirilmesi mümkündür. Çoğunluklar motorlar kolay ve hızlı bir şekilde ayrılabildiği gibi başka pompa tüpleriyle kullanılabilirler. Sahada demonte edilebilen pompaların parçalarının tek tek değiştirilmesi imkanı vardır.

Eğer güç kaynakları bulunmuyorsa eller çalıştırılan pompaların kullanılması söz konusu olabilir. Aynı zamanda el pompaları büyük motorlardaki pompalarla diğer ekipmanların hazırlanması amacıyla da kullanılabilir.

Tüp uzunluğunun belirlenmesi aşamasında konteyner boyutu değerlendirmeye alınmalıdır. Standart 200 litre/45 galon varillerde 100 cm’lik boru ihtiyacı bulunurken 15 ve 30 cm’lik kaplarda daha küçük uzunluklar yeterli gelebilmektedir. Tanklar ve IBC’ler ise daha uzun tüplerin kullanılması ihtiyacını doğurabilmektedir.

Varil pompası uygulamalarının büyük bir kısmı basit sıvı transferlerinden oluştuğundan yüksek akış hızları ve kafa basıncı özelliklerine genellikle gereksinim duyulmaz. Bu özelliklerin gerekli olduğu sıvıların daha yüksek bir konuma aktarılması, daha büyük tankların hızlı boşaltılması ya da daha yüksek viskoziteli sıvıların pompalanması gibi durumlarda farklı pompa modelleri kullanılması imkanı vardır.

Kapların elle taşınmasının neden olabileceği yaralanma, sızıntı, kimyasal sıçrama ve zehirli duman gibi pek çok riski ortadan kaldırması varil pompasının en büyük avantajlarından biri olarak kabul edilir. Portatif ve hafif olmalarıyla dikkat çeken varil pompalar, sıvıların konteynerler arasında transfer edilmesi kolaylaşır.

Varil pompalarının birçok farklı tasarımları ve bu çeşitlerin her biri belirli bir kap boyutu için yapılandırılabilirler. Bunun nedeni herhangi bir sıvı türü için yapılmış olan bir varil pompasının viskozitedeki kimyasal uyumsuzluk ve farklılık nedeniyle diğer tür sıvıların boşaltılmasında kullanılamayacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kullanım alanına ve amacına uygun seçim yapılmasına özen gösterilmesidir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar