Işığın Görmedeki Rolü 3.Sınıf Fen Bilimleri


Kategoriler: 3. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

Işığın Görmedeki Rolü

Gündüzleri güneş ışığı sayesinde etrafımızdaki varlıkları rahatlıkla görebilir, onların tüm özelliklerini algılayabiliriz. Akşam olup güneş battıktan sonra ise etrafımızı görmemiz zorlaşır. Akşamları etrafımızı görebilmek için çeşitli aydınlatmalar kullanırız Aydınlatma araçlarının çevrelerine yaydıkları ışık sayesinde, varlıkları görebiliriz.

Varlıkları görebilmek için ışığa ihtiyaç duyarız. Görme olayının gerçekleşmesi için ışık kaynağından çıkan ışığın önce cismin üzerine düşmesi ve cisimden ışık ışınlarının göze gelmesi gerekir. Ortamda yeterli miktarda ışık varsa cisimleri net olarak görebiliriz Ortamdaki ışığın miktarı az ya da çok ise varlıkları görmekte zorlanırız.

Çevremizde meydana gelen değişiklikleri duyu organlarımız sayesinde algılarız. Görme duyu organımız olan göz, ışığı algılayarak varlıkları görebilmemizi sağlar.

Gündüzleri çevremizi aydınlatan güneş ışınları sayesinde cisimleri görürüz, Güneş battıktan sonra ise evlerde, sokaklarda veya iş yerlerinde farklı aydınlatma araçları kullanırız, Örneğin, denizlerde kayaların üzerinde veya kıyılarda bulunan deniz fenerleri, geceleri gemilerin güvenli bir şekilde yol almasını sağlar. Aynı şekilde; maden ocağındaki işçilerin baretinde bulunan ışık, işçilerin karanlıkta çalışabilmesini sağlar.

Araçlar ile gece yolculuk yapabilmek için farlarını yakarız. Gece uçağı piste indirmek isteyen pilot için pist aydınlatılır. Böylelikle uçak, güvenli bir şekilde iniş yapar.

Varlıkları görebilmemizi sağlayan ışık, yeryüzündeki hayatın devamlılığı için de gerekir. Bitkiler, besin ve oksijen üretebilmek için güneş ışığını kullanır. Güneş ışığı görmeyen bitkiler, canlılıklarını devam ettiremez.

Canlılar için bu kadar önemli olan ışığın fazlası ya da azı zararlıdır. Varlıkları görmemizi sağlayan ışık, çok fazla ise gözlerimiz kamaşır ve etrafımızı görememeye başlarız. Bu nedenle Güneş’e çıplak gözle bakmak loş ışıkta kitap okumaya çalışmak göz sağlığımız için sakıncalıdır.

Çözümlü Soru:

Cisimleri görebilmek için gerekenler hangi seçenekte verilmiştir?

A) Varlıkların çok fazla aydınlatılmış olması
B) Yeterli miktarda ışığın direkt göze çarpması
C) Yeterli miktarda ışığın önce cisme sonra cisimden göze gelmesi

Çözüm: Cisimleri görebilmek için yeterli miktarda aydınlatılmış olması gereklidir. Cisimlere çarpan ışık göze ulaştığında görme olayı gerçekleşir. Cevap: C



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar