9. sınıf Yazının Gelişimi Test 1

Soru 7 / 12
Sorunun Çözümü

Verilen ifadeleri bilimin gelişimi ve özellikleri açısından değerlendirelim:

  • Arda: "Bilim, insanlığın ortak ürünüdür."
    Bilim, farklı kültür ve medeniyetlerin birikimiyle ortaya çıkmış, evrensel bir değerdir. Tek bir milletin veya kişinin tekelinde değildir. Bu ifade doğrudur.
  • Betül: "Bilimin kökleri ilk insanlara kadar uzanmaktadır."
    İnsanlık tarihi boyunca gözlem yapma, neden-sonuç ilişkisi kurma ve bilgi biriktirme çabaları bilimin temelini oluşturmuştur. İlk insanlar bile hayatta kalmak için doğayı anlamaya çalışmış, araçlar geliştirmiştir. Bu ifade doğrudur.
  • Ceyda: "Tarihî süreç içinde medeniyetin ilk kez gelişmesi yazının bulunmasıyla başlamıştır."
    Yazının icadı medeniyetin gelişiminde çok önemli bir dönüm noktası olsa da, medeniyetin kökleri tarım devrimi ve yerleşik hayata geçişle birlikte yazının icadından çok daha öncesine dayanır. İlk şehir devletleri ve karmaşık sosyal yapılar yazının icadından önce de mevcuttu. Bu ifade yanlıştır.
  • Doğukan: "Günümüzde ulaşılan medeniyetin gelişim göstermesinde her milletin az ya da çok payı bulunmaktadır."
    Medeniyet ve bilim, farklı coğrafyalardaki ve zamanlardaki milletlerin katkılarıyla birikerek ilerlemiştir. Mezopotamya'dan Mısır'a, Yunan'dan Roma'ya, İslam medeniyetinden Uzak Doğu'ya ve Batı medeniyetine kadar her milletin bu gelişimde önemli bir rolü olmuştur. Bu ifade doğrudur.

Bu değerlendirmelere göre Arda, Betül ve Doğukan'ın ifadeleri doğrudur.

Cevap E seçeneğidir.

🪄

Testler ve Çalışma Kağıdı mı Lazım?

İstediğin konuyu yaz; MEB uyumlu çoktan seçmeli testler, konu özetleri ve çalışma kağıtları saniyeler içinde hazırlansın. Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş