9. sınıf Coğrafi Konum Test 4

Soru 9 / 9
Sorunun Çözümü
  • İlk özellik: "En batısı Başlangıç meridyeninin yerel saatinden 40 dakika ileridir." Bu, en batı meridyeninin Başlangıç meridyeninin ($0^\circ$) doğusunda olduğunu ve $40 \text{ dakika} / 4 \text{ dakika/derece} = 10^\circ$ Doğu meridyeni olduğunu gösterir. Buna göre II, IV ve V elenir. I ve III kalır.
  • Üçüncü özellik: "Doğusu ile batısı arasında 40 dakika zaman farkı vardır." Bu, boylam farkının $40 \text{ dakika} / 4 \text{ dakika/derece} = 10^\circ$ olduğunu gösterir. Hem I hem de III numaralı alanların boylam farkı $10^\circ$ Doğu ile $20^\circ$ Doğu arasında $10^\circ$'dir. Bu özellik her ikisi için de geçerlidir.
  • İkinci özellik: "Güneyindeki paralelin çevre uzunluğu kuzeyinden fazladır." Ekvator'dan kutuplara doğru paralellerin çevre uzunluğu azalır. Bu durumda, alanın güney sınırı kuzey sınırından Ekvator'a daha yakın olmalıdır.
    • I numaralı alan $0^\circ$ (Ekvator) ile $10^\circ$ Kuzey paralelleri arasındadır. Güney sınırı $0^\circ$ Ekvator, kuzey sınırı $10^\circ$ Kuzey'dir. Ekvator'un çevre uzunluğu $10^\circ$ Kuzey paralelinden daha fazladır. Dolayısıyla bu özellik I numaralı alan için geçerlidir.
    • III numaralı alan $10^\circ$ Güney ile $20^\circ$ Güney paralelleri arasındadır. Güney sınırı $20^\circ$ Güney, kuzey sınırı $10^\circ$ Güney'dir. $10^\circ$ Güney paraleli Ekvator'a daha yakın olduğu için çevre uzunluğu $20^\circ$ Güney paralelinden daha fazladır. Yani kuzeyindeki paralelin çevre uzunluğu güneyindekinden fazladır. Bu özellik III numaralı alan için geçerli değildir.
  • Tüm özellikleri sağlayan alan I numaralı alandır.
  • Doğru Seçenek A'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş