6. Sınıf Biyoçeşitlilik Test 7

Soru 5 / 13
Sorunun Çözümü

Verilen soruda, bir ormanlık bölgenin 25 yıl sonra yerleşim yerine dönüştüğü ve bu durumun canlı türlerinin popülasyonları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tablo, yerleşim öncesi ve sonrası canlı sayılarını göstermektedir.

  • A) Bölgedeki biyoçeşitlilik artmıştır.

    Yerleşim öncesi 4 canlı türü (K, L, M, N) bulunurken, yerleşim sonrası N türünün sayısı 0'a düşmüştür. Bu durum, bölgedeki tür çeşitliliğinin azaldığını (veya en azından N türünün bölgeden yok olduğunu) gösterir. Dolayısıyla biyoçeşitlilik artmamış, aksine azalmıştır. Bu ifade yanlıştır.

  • B) N canlısının Dünya'daki nesli tükenmiştir.

    Tablo sadece incelenen bölgedeki N canlısının sayısının 0 olduğunu göstermektedir. Bu, N canlısının sadece bu bölgeden yok olduğu anlamına gelir, Dünya genelindeki neslinin tükendiği anlamına gelmez. Bu ifade yanlıştır.

  • C) K ve M canlıları yerleşimden aynı düzeyde etkilenmişlerdir.

    K canlısının sayısı 218'den 105'e düşerken (büyük bir azalma), M canlısının sayısı 159'dan 166'ya yükselmiştir (az da olsa bir artış). Bu durum, K ve M canlılarının yerleşimden farklı şekillerde etkilendiğini açıkça göstermektedir. Bu ifade yanlıştır.

  • D) Canlı sayılarının azalmasında canlıların yaşam alanlarının daralması etkilidir.

    Soruda, ormanlık bölgenin büyük bir kısmının yerleşim yerine dönüştüğü belirtilmiştir. Yerleşim yerleri, doğal yaşam alanlarını yok eder veya daraltır. Tabloda K, L ve N türlerinin sayılarında azalma görülmektedir (özellikle N türü tamamen yok olmuştur). Bu azalmalar, yaşam alanlarının daralmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bu ifade doğrudur.

Cevap D seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş