6. Sınıf Elektriksel Direnç ve Bağlı Olduğu Faktörler Test 9

Soru 11 / 14
Sorunun Çözümü

Ampulün daha parlak yanması için devreden geçen akımın artması gerekir. Ohm Kanunu'na göre, akım (I) gerilim (V) sabitken toplam dirence (R) ters orantılıdır ($I = V/R$). Bu durumda, akımı artırmak için devrenin toplam direncini azaltmamız gerekir.

  • Bir telin direnci, telin uzunluğu (L) ile doğru orantılı, kesit alanı (A) ile ters orantılıdır ($R = \rho \frac{L}{A}$).
  • Soruda verilen tüm bakır tellerin aynı kalınlıkta olduğu belirtilmiştir, yani kesit alanları (A) aynıdır. Ayrıca hepsi bakır tel olduğu için özdirençleri ($\rho$) de aynıdır.
  • Bu durumda, telin direnci doğrudan uzunluğu ile orantılıdır. Direnci en az olan teli seçmek için en kısa teli seçmeliyiz.
  • Seçeneklere baktığımızda, A seçeneğindeki tel düz bir çizgi olup diğer seçeneklerdeki (B, C, D) zikzaklı tellere göre en kısa uzunluğa sahiptir.
  • En kısa tel, en az direnci sağlayacak ve bu da devreden geçen akımı artırarak ampulün en parlak şekilde yanmasını sağlayacaktır.

Cevap A seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş