6. Sınıf Elektriğin İletimi Test 6

Soru 2 / 13
Sorunun Çözümü

Bir deneydeki değişkenleri doğru bir şekilde belirlemek için şu tanımları göz önünde bulundurmalıyız:

  • Bağımsız değişken: Deneyi yapan kişinin kasıtlı olarak değiştirdiği değişkendir. "Ben neyi değiştiriyorum?" sorusunun cevabıdır.
  • Bağımlı değişken: Bağımsız değişkendeki değişime bağlı olarak gözlemlenen veya ölçülen sonuçtur. "Neyi gözlemliyorum/ölçüyorum?" sorusunun cevabıdır.
  • Kontrol edilen değişken: Deney boyunca sabit tutulan, değiştirilmeyen değişkenlerdir. Bu değişkenler, bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini net bir şekilde görebilmek için sabit tutulur.

Şimdi verilen deneyi inceleyelim:

  1. Deneyin amacı: Maddelerin iletkenliklerini tespit etmek.
  2. Değiştirilen şey: Öğrenci, test uçları arasına önce porselen kupa, daha sonra aynı boyutta metal kupa bağlamıştır. Yani, madde cinsi değiştirilmiştir. Bu durumda, Madde cinsi bağımsız değişkendir.
  3. Gözlemlenen sonuç: Ampulün yanıp yanmama durumu kontrol edilmiştir. Ampulün yanması, maddenin elektriği ilettiğini (iletken olduğunu), yanmaması ise iletmediğini (yalıtkan olduğunu) gösterir. Dolayısıyla, gözlemlenen şey elektrik iletkenliğidir. Bu durumda, Elektrik iletkenliği bağımlı değişkendir.
  4. Sabit tutulan şeyler: Deney düzeneğinde pil, ampul ve devre elemanları aynı kalmıştır. Özellikle pilin sayısı veya gerilimi, ampulün cinsi/sayısı gibi faktörler değiştirilmemiştir. Soruda verilen seçeneklerde "Pil sayısı" kontrol edilen değişken olarak belirtilmiştir ki bu doğrudur. Devrenin güç kaynağı sabit tutulmalıdır.

Bu analizlere göre seçenekleri değerlendirelim:

  • A) Bağımsız değişken: Madde cinsi, Bağımlı değişken: Elektrik iletkenliği, Kontrol edilen değişken: Pil sayısı - Bu seçenek, yaptığımız analizle tamamen uyumludur.
  • B) Bağımsız değişken: Ampulün yanma durumu, Bağımlı değişken: Madde cinsi, Kontrol edilen değişken: Ampul sayısı - Yanlış. Ampulün yanma durumu bağımlı değişkendir, madde cinsi bağımsız değişkendir.
  • C) Bağımsız değişken: Madde cinsi, Bağımlı değişken: Ampulün yanma durumu, Kontrol edilen değişken: Elektrik iletkenliği - Kontrol edilen değişken olarak "Elektrik iletkenliği" verilmesi yanlıştır, çünkü elektrik iletkenliği bağımlı değişkendir, yani ölçülen sonuçtur.
  • D) Bağımsız değişken: Pil sayısı, Bağımlı değişken: Elektrik iletkenliği, Kontrol edilen değişken: Madde cinsi - Yanlış. Pil sayısı kontrol edilen değişkendir, madde cinsi ise bağımsız değişkendir.

Bu nedenle, doğru değişken eşleştirmesi A seçeneğinde verilmiştir.

Cevap A seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş