6. Sınıf Teknoloji ve Sosyal Bilimler Test 4

Soru 5 / 11
Sorunun Çözümü

Verilen metni dikkatlice inceleyerek, sunulan çıkarımların metinden ulaşıp ulaşılamadığını değerlendirelim:

  • I. Farklı alanlara yönelik patent başvurularının bulunduğuna: Metinde "Başvuruların büyük kısmı ilaç, kimya ve medikal alanlarında yapılmakta, bunları biyomedikal, optik, dijital teknolojiler otomotiv ve savunma sanayi takip etmektedir." ifadesi, patent başvurularının birçok farklı alanda yapıldığını açıkça göstermektedir. Dolayısıyla bu çıkarıma ulaşılabilir.
  • II. Teknoloji ve sanayi alanında gelişme gösterdiğine: Türkiye'nin tasarım başvurularında dünya ikincisi, marka başvurularında Avrupa ikincisi ve dünya altıncısı, patent başvurularında ise dünya 12. sırasında yer alması ve başvuruların biyomedikal, optik, dijital teknolojiler, otomotiv, savunma sanayi gibi teknoloji ve sanayi alanlarında yoğunlaşması, bu alanlarda bir gelişme olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bu çıkarıma ulaşılabilir.
  • III. Patentini aldığı ürünleri Çin'e sattığına: Metinde Türkiye'nin patent başvuruları, marka başvuruları ve tasarım başvurularındaki sıralamaları ile hangi alanlarda yoğunlaştığı bilgisi verilmektedir. Ancak, Türkiye'nin patentini aldığı ürünleri Çin'e sattığına dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Bu konuda metinde bir ifade yer almamaktadır. Dolayısıyla bu çıkarıma ulaşılamaz.

Soruda hangi çıkarımlara ulaşılamayacağı sorulduğu için, sadece III. çıkarıma ulaşılamaz.

Cevap A seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş