6. Sınıf Telif Ve Patent Süreci Test 2

Soru 1 / 14
Sorunun Çözümü

Verilen senaryoda Merve Hanım'ın kitabının bandrolsüz ve eksik sayfalı olması, kitabın korsan bir ürün olduğunu göstermektedir.

  • A) Korsan üründür: Bandrolsüz ve eksik sayfalı olması, kitabın yasa dışı yollarla çoğaltıldığını, yani korsan olduğunu açıkça belirtir. Bu ifade doğrudur.
  • B) Emek hırsızlığı yapılmıştır: Korsan ürün, yazarın ve yayıncının emeğinin izinsiz kullanılması ve maddi/manevi haklarının ihlal edilmesi anlamına gelir. Bu bir emek hırsızlığıdır. Bu ifade doğrudur.
  • C) Patent hakkı alınmamıştır: Patent hakkı, genellikle buluşlar, endüstriyel tasarımlar veya süreçler için alınan bir fikri mülkiyet hakkıdır. Kitaplar gibi edebi eserler ise telif hakkı (copyright) ile korunur. Dolayısıyla, bir kitap için "patent hakkı alınmamıştır" demek doğru bir ifade değildir, çünkü kitaplar patentle değil, telif hakkıyla korunur. Merve Hanım'ın kitabının telif hakkı vardır ve bu hak ihlal edilmiştir. Bu ifade söylenemez.
  • D) İzinsiz bir şekilde çoğaltılmıştır: Korsan ürün olmasının temel nedeni, yazarın veya yayıncının izni olmadan çoğaltılmasıdır. Bu ifade doğrudur.

Bu durumda, Merve Hanım'ın eline aldığı kitap için söylenemeyecek ifade C seçeneğidir.

Cevap C seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş