6. Sınıf Güneş Sistemi ve Tutulmalar Ünite Değerlendirme Test 4

Soru 6 / 14
Sorunun Çözümü
  • Ay tutulması modelinde Ay, Dünya'nın gölgesinde kalır ve bu durum Ay'ın dolunay evresine denk gelir. Bu nedenle A seçeneği doğrudur.
  • Ay tutulması, Dünya'nın gece tarafının tamamından gözlenebilirken, Güneş tutulması Ay'ın küçük gölgesi nedeniyle Dünya üzerinde dar bir alanda gözlenir. Bu nedenle B seçeneği doğrudur.
  • Güneş tutulmasında Ay, Güneş ile Dünya arasında yer alır. Bu geometrik konumda Ay'ın Güneş'e olan uzaklığı, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından daha azdır. Bu nedenle C seçeneği doğrudur.
  • Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında yaklaşık `$5$ derecelik bir açı farkı vardır. Bu nedenle, her yeni ay evresinde Güneş, Ay ve Dünya tam olarak aynı hizaya gelmez ve her yeni ay evresinde Güneş tutulması gerçekleşmez. Bu nedenle D seçeneği yanlıştır.
  • Doğru Seçenek D'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş