Sorunun Çözümü
Verilen metni adım adım inceleyerek yargıların doğruluğunu değerlendirelim:
- Yargı I: Kralın yetkilerinin sınırlı olduğu
- Metinde "Feodalite yönetiminde kralın mutlak egemenliği yoktur" ifadesi, kralın yetkilerinin sınırlı olduğunu açıkça belirtmektedir. Ayrıca "Feodal beyler kendi iradelerini krala zorla kabul ettirebilecek konumdaydılar" cümlesi de bu sınırlılığı pekiştirmektedir. Bu nedenle, I. yargı doğrudur.
- Yargı II: Merkezî yönetim anlayışının görülmediği
- Metinde "ülkenin yönetilmesine yönelik faaliyetlerin kralın sarayında yapılmamasıydı" ve "toprak, birçok feodal bey arasında paylaştırılmıştı" ifadeleri, yönetimin tek bir merkezden değil, farklı feodal beyler arasında dağıldığını göstermektedir. Bu durum, merkezi bir yönetim anlayışının olmadığını kanıtlar. Bu nedenle, II. yargı doğrudur.
- Yargı III: Feodal beylerin siyasi güce sahip olduğu
- Metinde "toprak, birçok feodal bey arasında paylaştırılmıştı" ve özellikle "Feodal beyler kendi iradelerini krala zorla kabul ettirebilecek konumdaydılar" cümlesi, feodal beylerin sadece ekonomik değil, aynı zamanda krala karşı iradelerini kabul ettirebilecek kadar önemli bir siyasi güce sahip olduklarını açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle, III. yargı doğrudur.
Yukarıdaki değerlendirmeler sonucunda, verilen metindeki bilgilere göre I, II ve III numaralı yargıların hepsi doğrudur.
Cevap D seçeneğidir.