7. Sınıf Beylikten Cihan Devletine (Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu) Test 3

Soru 8 / 15
Sorunun Çözümü
  • Verilen bilgilerde Yeniçeri askeri, Kapıkulu ocağında görevli olduğunu ve maaş aldığını belirtmiştir.
  • Tımarlı sipahi, savaşta orduya katıldığını, barışta bölge güvenliğini sağladığını ve üretim yaptığını ifade etmiştir. Tımarlı sipahiler Kapıkulu askeri değildir, eyalet askeridir.
  • Akıncı, sınır boylarında düşman hakkında istihbarat topladığını belirtmiştir. Akıncılar da Kapıkulu askeri değildir.
  • A seçeneği, "Tüm askerler kapıkulu askerleri grubunda yer almaktadır" demektedir. Ancak Tımarlı sipahiler ve Akıncılar Kapıkulu askeri grubunda yer almazlar. Bu nedenle bu ifadeye ulaşılamaz.
  • B seçeneği, Yeniçerilerin devşirme sistemiyle yetişip maaş aldığını (ulûfe) destekler.
  • C seçeneği, Tımarlı sipahilerin "bölgede güvenliği sağlar" (güvenlik) ve "üretim yaparız" (ekonomi) ifadeleriyle örtüşür.
  • D seçeneği, Akıncıların "düşman birlikleri hakkında istihbarat bilgileri toplarız" ifadesiyle keşif hizmeti yaptığını gösterir.
  • Bu durumda, verilen ifadelerden hareketle ulaşılamayacak seçenek A'dır.
  • Doğru Seçenek A'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş