Sorunun Çözümü
Verilen cümle, "Hz. Peygamber gibi her Müslüman, insanlara insan olduğu için değer vermeli; değer verdiği kadar değer göreceğini de unutmamalıdır." şeklindedir.
Bu cümlenin ana fikri, kişinin başkalarına gösterdiği davranışın (değer verme) karşılığını alacağıdır. Yani, ne yaparsan onun sonucunu görürsün ilkesini vurgulamaktadır.
- A) Ne ekersen onu biçersin: Bu atasözü, kişinin yaptığı iyiliklerin veya kötülüklerin karşılığını mutlaka göreceğini ifade eder. Cümledeki "değer verdiği kadar değer göreceğini" ifadesiyle doğrudan örtüşmektedir. Değer vermek "ekmek", değer görmek ise "biçmek" olarak düşünülebilir.
- B) Akıl akıldan üstündür: Bu atasözü, bir konuda birden fazla kişinin düşüncesinin daha iyi sonuçlar doğurabileceğini belirtir. Verilen cümleyle ilgisi yoktur.
- C) Sakla samanı gelir zamanı: Bu atasözü, gelecekte işe yarayabilecek şeyleri şimdiden biriktirmenin önemini vurgular. Tutumluluk ve ileri görüşlülükle ilgilidir, verilen cümleyle örtüşmez.
- D) Damlaya damlaya göl olur: Bu atasözü, küçük şeylerin birikerek büyük sonuçlar doğuracağını anlatır. Sabır ve birikimle ilgilidir, verilen cümleyle bağlantısı yoktur.
Bu durumda, verilen cümlenin anlamını en iyi yansıtan atasözü "Ne ekersen onu biçersin"dir.
Cevap A seçeneğidir.