Verilen gazete haberini adım adım inceleyelim:
- Haber Başlığı ve Giriş: "Cemiyeti akvama davetimiz" ve "Türkiye, kuvvetli ve medenî bir devlettir. Dünya politikasına yardımı çok kıymetli olacaktır..." ifadeleri, Türkiye'nin uluslararası arenada aktif rol almak istediğini ve katkı sağlayabileceğine inandığını gösterir.
- Haber Metni (sağ sütun): Metinde "komşu ve dost bir çok hükûmetlerle aktettiği muahedelerin ruhunu anlatmış, bunlar sayesinde Türkiyenin sulh ve müsalemeten ibaret bir siyaset takip ettiğini..." ve "Eğer Cemiyeti akvamın gayesi, bizim anladığımız bu manada sulh ve müsalemete yardım etmekse, Türkiyenin yaptığı da başka bir şey değildir. Bu sahada, Türkiyeden ancak müzaharet görebilirsiniz..." ifadeleri yer almaktadır.
Şimdi yargıları değerlendirelim:
- I. Uluslararası sorunlara barışçıl yollarla çözüm bulmak amacıyla cemiyete girilmiştir.
Gazete metninde "sulh ve müsalemete yardım etmek" (barış ve uzlaşmaya yardım etmek) ifadesi açıkça geçmektedir. Bu, Türkiye'nin barışçıl çözümlere önem verdiğini ve bu amaçla cemiyete katıldığını destekler. Bu yargı doğrudur.
- II. Türkiye dış politikada yalnız kalmama arzusu içerisindedir.
Türkiye'nin Milletler Cemiyeti gibi uluslararası bir kuruluşa katılması, "komşu ve dost bir çok hükûmetlerle aktettiği muahedeler"den bahsedilmesi ve "dünya politikasına yardımı çok kıymetli olacaktır" ifadesi, ülkenin dış politikada iş birliği ve etkileşim içinde olma arzusunu, yani yalnız kalmama isteğini gösterir. Bu yargı doğrudur.
- III. Türkiye dış politikada dostluk ilişkilerini geliştirmek istemektedir.
"Komşu ve dost bir çok hükûmetlerle aktettiği muahedeler" ve "sulh ve müsalemet" (barış ve uzlaşma) politikası, Türkiye'nin dış politikada dostluk ilişkilerini geliştirmeye önem verdiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu yargı da doğrudur.
Yukarıdaki analizlere göre, verilen gazete haberinden I, II ve III numaralı yargıların hepsi çıkarılabilir.
Cevap D seçeneğidir.