8. Sınıf Lgs 1. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti Test 5

Soru 8 / 12
Sorunun Çözümü

Verilen I. Dünya Savaşı sonuçlarını değerlendirerek, hangi yargıya ulaşılamayacağını adım adım inceleyelim:

  • A) Fransız İhtilali'nin yaydığı milliyetçilik akımının savaş sonunda uygulamaya konulduğu anlaşılmıştır.

    Verilen bilgilerde "İmparatorluklar yıkılarak millî devletler kuruldu" ifadesi, Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik akımının bir sonucu olarak ulus devletlerin ortaya çıktığını göstermektedir. Bu yargıya ulaşılabilir.

  • B) I. Dünya Savaşı'ndan sonra yayılmacı devlet anlayışı tamamen sona ermiştir.

    Verilen bilgilerde "Sömürgecilik yerine manda ve himaye anlayışı geldi" denilmektedir. Manda ve himaye sistemi, sömürgeciliğin farklı bir biçimi olup, yayılmacı politikaların tamamen sona erdiğini değil, şekil değiştirdiğini gösterir. "Tamamen" kelimesi bu yargıyı yanlış kılar. Dolayısıyla bu yargıya ulaşılamaz.

  • C) Yeni bir savaş ortamının oluşmaması adına uluslararası bir kuruluş oluşturulmuştur.

    Verilen bilgilerde "Dünya barışını korumak için Cemiyet-i Akvam kuruldu" ifadesi, yeni bir savaşın önlenmesi amacıyla uluslararası bir kuruluşun oluşturulduğunu açıkça belirtmektedir. Bu yargıya ulaşılabilir.

  • D) I. Dünya Savaşı'ndan sonra devlet idaresinde yeni rejimler ortaya çıkmıştır.

    Verilen bilgilerde "Yeni yönetim şekilleri ortaya çıktı" ifadesi, savaş sonrası devlet idaresinde yeni rejimlerin oluştuğunu doğrulamaktadır. Bu yargıya ulaşılabilir.

Yukarıdaki analizlere göre, I. Dünya Savaşı'ndan sonra yayılmacı devlet anlayışının "tamamen" sona erdiğine dair bir yargıya ulaşılamaz, çünkü manda ve himaye sistemi yayılmacılığın farklı bir formudur.

Cevap B seçeneğidir.

🪄

Testler ve Çalışma Kağıdı mı Lazım?

İstediğin konuyu yaz; MEB uyumlu çoktan seçmeli testler, konu özetleri ve çalışma kağıtları saniyeler içinde hazırlansın. Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş