Verilen Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünü adım adım inceleyerek doğru yorumlara ulaşalım:
- Sözün Analizi:
- "Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle ilk olarak merkezi Şam'da bulunan, Beşinci Ordu'ya atandım." cümlesi, Mustafa Kemal'in ilk görev yerinin Şam'daki Beşinci Ordu olduğunu ve bu göreve Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle atandığını açıkça belirtmektedir.
- "Suriye'de karışıklıklar vardı. Bazı Arap aşiretlerinin devlet otoritesini tanımaması, dirlik ve düzeni bozmuştu." cümlesi, Arap aşiretlerinin devletin otoritesini tanımaması nedeniyle Suriye'de düzenin bozulduğunu ifade eder. Bu durum, Osmanlı Devleti'nin bölgedeki otoritesinin zayıfladığını göstermektedir.
- Öncüllerin Değerlendirilmesi:
- I. Mustafa Kemal'in ilk görev yeri Şam Beşinci Ordu'dur.
Metinde geçen "ilk olarak merkezi Şam'da bulunan, Beşinci Ordu'ya atandım" ifadesi bu öncülü doğrulamaktadır. (Doğru)
- II. Osmanlı Devleti'nin Suriye'de otoritesi zayıflamıştır.
Metinde "Bazı Arap aşiretlerinin devlet otoritesini tanımaması, dirlik ve düzeni bozmuştu" ifadesi, devletin otoritesinin tanınmaması nedeniyle düzenin bozulduğunu belirtir. Bu da Osmanlı Devleti'nin Suriye'deki otoritesinin zayıfladığını gösterir. (Doğru)
- III. Mustafa Kemal Harp Okulu'ndan Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile mezun olmuştur.
Metinde Mustafa Kemal'in Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle göreve başladığı belirtilmekle birlikte, bu rütbeyi hangi okuldan mezun olarak aldığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu öncüle ulaşılamaz. (Yanlış)
- I. Mustafa Kemal'in ilk görev yeri Şam Beşinci Ordu'dur.
Yukarıdaki değerlendirmelere göre, verilen sözden yalnızca I ve II numaralı yorumlara ulaşılabilir.
Cevap B seçeneğidir.