Sorunun Çözümü
Hüseyin'in amacı, güneş ışığını bir noktada toplayarak kuru otları yakmak ve böylece yangın çıkarma potansiyelini göstermektir. Bu, ışık enerjisinin yoğunlaştırılmasını gerektirir.
- A) İnce kenarlı mercek (Konveks mercek): Bu tür mercekler, üzerlerine düşen paralel ışık ışınlarını bir noktada (odak noktasında) toplama özelliğine sahiptir. Işığın bir noktada toplanması, o noktadaki enerji yoğunluğunu artırır ve bu da kuru otların tutuşması için yeterli ısıyı sağlayabilir. Bu, Hüseyin'in amacına tamamen uygundur.
- B) Kalın kenarlı mercek (Konkav mercek): Bu mercekler, üzerlerine düşen paralel ışık ışınlarını dağıtarak yayar. Işığı bir noktada toplamadığı için otları yakma amacına hizmet etmez.
- C) Prizma: Prizma, ışığı kırar ve genellikle farklı dalga boylarındaki ışınları farklı açılarda kırarak renklerine ayırır (dispersiyon). Işığı bir noktada toplayarak ısı yoğunlaştırma özelliği yoktur.
- D) Paralel yüzlü cam: Bu cam, ışığı sadece paralel olarak kaydırır, ancak ışınları bir noktada toplamaz veya dağıtmaz. Dolayısıyla ısı yoğunlaşması sağlamaz.
Bu durumda, ışığı bir noktada toplayarak ısıyı yoğunlaştırabilecek tek optik eleman ince kenarlı mercek (konveks mercek) olduğundan, Hüseyin'in amacına ulaşmak için A seçeneğindeki cismi kullanması gerekir.
Cevap A seçeneğidir.