Verilen soru, çukur (concave) ya da tümsek (convex) aynaların oluşturabileceği görüntülerle ilgilidir. Her bir seçenekteki cisim ve görüntü ilişkisini, hem çukur hem de tümsek ayna özellikleri açısından değerlendirmemiz gerekmektedir. Bir görüntünün belirtildiği gibi 'olamaz' denilmesi için, ne çukur ne de tümsek ayna tarafından oluşturulamaması gerekir.
- Çukur Ayna Özellikleri:
- Cisim odak (F) ve ayna arasındaysa: Sanal, düz, büyütülmüş görüntü (aynanın arkasında).
- Cisim odak (F) noktasındaysa: Görüntü sonsuzda oluşur.
- Cisim odak (F) ve merkez (C) arasındaysa: Gerçek, ters, büyütülmüş görüntü (merkezin dışında).
- Cisim merkez (C) noktasındaysa: Gerçek, ters, cisimle aynı boyda görüntü (merkezde).
- Cisim merkezin (C) dışındaysa: Gerçek, ters, küçültülmüş görüntü (F ile C arasında).
- Tümsek Ayna Özellikleri:
- Her zaman sanal, düz ve küçültülmüş görüntü oluşturur (aynanın arkasında).
Şimdi seçenekleri inceleyelim:
- A) Seçeneği:
Cisim düz ve büyük, görüntü ters ve küçüktür (aynanın önünde). Bu durum, çukur aynada cisim merkezin (C) dışında olduğunda oluşan gerçek, ters ve küçültülmüş görüntüye uyar. Bu durum mümkündür.
- B) Seçeneği:
Cisim düz, görüntü düz ve küçüktür (aynanın arkasında). Bu durum, tümsek aynanın her zaman oluşturduğu sanal, düz ve küçültülmüş görüntüye uyar. Bu durum mümkündür.
- C) Seçeneği:
Cisim düz ve büyük, görüntü düz ve küçüktür (aynanın arkasında). Bu durum, tümsek aynanın her zaman oluşturduğu sanal, düz ve küçültülmüş görüntüye uyar. Bu durum mümkündür.
- D) Seçeneği:
Cisim düz ve küçük, görüntü düz ve cisimle yaklaşık aynı boyutta veya çok az büyütülmüş/küçültülmüş gibi görünmektedir (aynanın arkasında).
- Eğer ayna çukur ayna olsaydı: Düz görüntü oluştuğunda bu görüntü sanal ve büyütülmüş olmak zorundadır. Ancak görüntü cisimle yaklaşık aynı boyutta veya belirgin şekilde büyütülmüş değildir. Dolayısıyla çukur ayna için bu durum mümkün değildir.
- Eğer ayna tümsek ayna olsaydı: Her zaman sanal, düz ve küçültülmüş görüntü oluşturur. Ancak görüntü cisimle yaklaşık aynı boyutta veya büyütülmüş gibi görünüyor, küçültülmüş değildir. Dolayısıyla tümsek ayna için de bu durum mümkün değildir.
Sonuç olarak, D seçeneğindeki görüntü ne bir çukur ayna ne de bir tümsek ayna tarafından oluşturulabilir. Çünkü düz ve aynanın arkasında oluşan bir görüntü ya büyütülmüş (çukur ayna) ya da küçültülmüş (tümsek ayna) olmak zorundadır. Cisimle aynı boyutta veya belirsiz bir boyutta olan düz ve sanal görüntü, küresel aynalar için mümkün değildir.
Cevap D seçeneğidir.