Sorunun Çözümü
Bu soru, bir prizma aracılığıyla beyaz ışığın ayrışmasını (dispersiyonunu) gösteren bir deneyle ilgili gözlemleri değerlendirmemizi istiyor. Şekilde beyaz ışığın bir prizmadan geçtikten sonra kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor gibi farklı renklere ayrıldığı açıkça görülmektedir.
- A) Beyaz ışık, onu oluşturan renklere ayrılabilir.
Şekilde beyaz ışığın prizmadan geçtikten sonra farklı renklere ayrıldığı açıkça gösterilmiştir. Bu, beyaz ışığın bileşen renklerine ayrılabileceği anlamına gelir. Dolayısıyla bu ifade doğrudur. - B) Beyaz ışıkta en çok kırmızı ve mor renkler bulunur.
Deney, beyaz ışığın farklı renklerden oluştuğunu gösterir ancak bu renklerin beyaz ışık içindeki oranları veya miktarları hakkında herhangi bir bilgi vermez. "En çok" ifadesi, bu deneyden çıkarılabilecek bir gözlem değildir. Bu nedenle bu ifade söylenemez. - C) Beyaz ışığın içinde farklı renkler bulunur.
Beyaz ışık prizmadan geçince kırmızıdan mora kadar birçok farklı renge ayrıldığına göre, beyaz ışığın bu farklı renkleri içerdiği sonucuna varılır. Dolayısıyla bu ifade doğrudur. - D) Işık prizması, beyaz ışığı oluşturan renkleri elde etmemizi sağlar.
Deneyde prizma, beyaz ışığı bileşen renklerine ayırarak bu renklerin gözlemlenmesini sağlamıştır. Bu, prizmanın temel işlevlerinden biridir. Dolayısıyla bu ifade doğrudur.
Yukarıdaki analizlere göre, deneyde yapılan gözlemlerle ilgili olarak "Beyaz ışıkta en çok kırmızı ve mor renkler bulunur" ifadesi söylenemez, çünkü deney bu konuda bir bilgi sağlamaz.
Cevap B seçeneğidir.