Sorunun Çözümü
- Çocukların dünyaya gelmesi için öncelikle üreme hücreleri (sperm ve yumurta) mayoz bölünme ile oluşur. Döllenme sonrası oluşan zigotun gelişimi ise mitoz bölünmelerle gerçekleşir. Bu nedenle I. ifade doğrudur.
- Aslı ve Esra, tek yumurta ikizleridir. Tek yumurta ikizleri, döllenmiş tek bir yumurtanın bölünmesiyle oluştuğu için kalıtsal yapıları birbiriyle tamamen aynıdır. Bu nedenle II. ifade doğrudur.
- Çocuklar, anne ve babadan gelen genetik materyallerin birleşimiyle oluşur. Mayoz bölünme ve döllenme sayesinde genetik çeşitlilik sağlanır, bu da çocukların kalıtsal yapılarının anne ve babalarından farklı olmasını sağlar. Bu nedenle III. ifade doğrudur.
- Mayoz bölünme, üreme hücrelerinin kromozom sayısını yarıya indirir ($2n \to n$). Döllenme ise $n$ kromozomlu sperm ile $n$ kromozomlu yumurtanın birleşerek $2n$ kromozomlu zigotu oluşturmasını sağlar. Bu iki olay, türün kromozom sayısının nesiller boyu sabit kalmasını sağlar. Bu nedenle IV. ifade doğrudur.
- Doğru Seçenek D'dır.