8. Sınıf Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi Ünite Değerlendirme Test 3

Soru 13 / 13
Sorunun Çözümü

Verilen enerji piramidi ve seçenekleri inceleyelim:

  • A) En fazla enerji yeşil bitkilerde depo edilir.

    Enerji piramitlerinde en alt basamakta yer alan üreticiler (yeşil bitkiler) en fazla enerjiyi barındırır. Enerji, besin zincirinde yukarı doğru çıkıldıkça azalır. Bu ifade doğrudur.

  • B) Otçul canlılarda biriken zehirli madde miktarı, etçillerden azdır.

    Biyolojik birikim (biyomagnifikasyon) ilkesine göre, zehirli maddeler besin zincirinde yukarı doğru çıkıldıkça daha yoğun hale gelir. Otçullar, etçillerden daha alt trofik düzeyde olduğu için, biriken zehirli madde miktarı etçillere göre daha azdır. Bu ifade doğrudur.

  • C) Ayrıştırıcıların, enerji piramidindeki azlığı üretici ve tüketici canlıları etkilemez.

    Ayrıştırıcılar (bakteri ve mantarlar), ölü organik maddeleri parçalayarak besin maddelerini toprağa geri kazandırır ve ekosistemdeki madde döngüsünün devamlılığını sağlar. Ayrıştırıcıların sayısındaki azalma, madde döngüsünü aksatır ve dolayısıyla hem üretici (bitkiler) hem de tüketici canlıları (otçullar ve etçiller) olumsuz etkiler. Bu nedenle, bu ifade yanlıştır.

  • D) Etçil canlılara aktarılan enerji miktarı, otçullardan daha azdır.

    Enerji piramitlerinde her trofik düzeyde enerjinin yaklaşık %10'u bir üst düzeye aktarılırken, %90'ı metabolik faaliyetler ve ısı olarak kaybedilir. Etçiller, otçullardan daha üst bir trofik düzeyde yer aldığı için, onlara aktarılan enerji miktarı otçullara aktarılan enerjiden daha azdır. Bu ifade doğrudur.

Yukarıdaki açıklamalara göre, yanlış olan ifade C seçeneğidir.

Cevap C seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş