I. öncül: Deney sonuçlarına göre lahana suyu, kuşburnu suyu ve çay demi asit (HCl) ve baz (NaOH) çözeltilerinde farklı renkler vermiştir. Bu durum, bazı bitkilerin asitlere ve bazlara farklı renkler verdiğini gösterir. Dolayısıyla I. öncül doğrudur.
II. öncül: İndikatörler, asit ve bazlarla farklı renkler veren maddelerdir. Lahana suyu, kuşburnu suyu ve çay demi, asit ve baz çözeltilerinde farklı renkler oluşturduğu için indikatör olarak kullanılabilirler. Maydanoz suyu ise "benzer renkler oluşuyor" ifadesiyle asit ve bazı ayırt etmede etkili bir indikatör olmadığını gösterir. Ancak öncül sadece lahana, kuşburnu ve çay demi için indikatör olabileceğini belirtir. Dolayısıyla II. öncül doğrudur.
III. öncül: NaOH bir bazdır, pil asidi ise bir asittir. HCl bir asittir, küllü su ise bir bazdır. Eğer NaOH (baz) yerine pil asidi (asit) ve HCl (asit) yerine küllü su (baz) kullanılırsa, kaplardaki çözeltilerin asitlik/bazlık özellikleri değişmiş olur. Örneğin, lahana suyu NaOH ile bir renk verirken, pil asidi ile farklı bir renk verecektir. Bu durumda aynı kaplarda aynı renklerin oluşması beklenmez, aksine renkler değişecektir. Dolayısıyla III. öncül yanlıştır.
Doğru Seçenek B'dır.
Soru 4
/
14
Sorunun Çözümü
- Cevaplanan
- Aktif
- Boş