8. Sınıf Mevsimler ve İklim Test 1

Soru 7 / 13
Sorunun Çözümü
  • 1. gözlem grafiğinde, saat $10.30$'dan $12.30$'a doğru gidildikçe gölge boyu kısalmaktadır. $10.30$'da Güneş ışınları daha eğik geldiği için gölge boyu en uzundur. $12.30$'da ışınlar daha dik geldiği için gölge boyu en kısadır. Bu durum, Güneş ışınları eğik açıyla gelirse gölge boyunun uzun olacağını gösterir. Dolayısıyla I. öncül doğrudur.
  • 2. gözlem grafiğinde, K'dan M'ye doğru gidildikçe gölge boyu artmaktadır ($K < L < M$). Türkiye'de (Kuzey Yarımküre) yaz aylarından kış aylarına doğru gidildikçe Güneş ışınları daha eğik gelir ve gölge boyu uzar. Ağustos ayından sonra (Eylül, Ekim gibi) gölge boyları uzamaya başlar. Bu nedenle K tarihi ağustos ayında olabilir. Dolayısıyla II. öncül doğrudur.
  • 3. gözlem grafiğinde, P'den R'ye doğru gölge boyu artmış, R'den S'ye doğru ise azalmıştır ($P < R > S$). Türkiye'de yıl içinde en uzun gölge boyu $21$ Aralık kış gündönümünde gözlemlenir. Eğer R tarihi $21$ Aralık ise, P tarihi bir ay öncesi olan $21$ Kasım, S tarihi ise bir ay sonrası olan $21$ Ocak olabilir. Bu tarihlerde gölge boyu $21$ Aralık'a göre daha kısa olacaktır. Bu durum grafikle uyumludur. Dolayısıyla III. öncül doğrudur.
  • Doğru Seçenek D'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş