8. Sınıf Lgs Mevsimlerin Oluşumu Test 7

Soru 5 / 14
Sorunun Çözümü

Verilen soruyu adım adım, kısa ve öz bir şekilde çözelim:

  • Görselde, Dünya'nın eksen eğikliğinin 23°27' olduğu mevcut durum ile 30° olduğu varsayımsal durum karşılaştırılmıştır.
  • Mevcut Durum (Eksen Eğikliği 23°27'):
    • Yengeç ve Oğlak Dönenceleri: 23°27' kuzey ve güney enlemlerinde.
    • Kutup Daireleri: 90° - 23°27' = 66°33' kuzey ve güney enlemlerinde.
  • Varsayımsal Durum (Eksen Eğikliği 30°):
    • Yengeç ve Oğlak Dönenceleri: 30° kuzey ve güney enlemlerinde.
    • Kutup Daireleri: 90° - 30° = 60° kuzey ve güney enlemlerinde.
  • Bu karşılaştırmaya göre, eksen eğikliği açısı değiştiğinde dönence ve kutup dairelerinin enlem değerlerinin de değiştiği açıkça görülmektedir.
  • Seçenekleri değerlendirelim:
    • A) Eksen eğikliği, gece-gündüz sürelerini etkiler, bu yüzden değişmez ifadesi yanlıştır.
    • B) Eksen eğikliği, mevsimlerin oluşumunda temel faktördür ve Kuzey-Güney Yarım Küre'de zıt mevsimler yaşanmasını sağlar. Aynı mevsimler yaşanmaz.
    • C) Güneş'in doğuş ve batış zamanı Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşüyle ilgilidir, eksen eğikliği tüm noktalarda aynı anda doğup batmasını sağlamaz.
    • D) Eksen eğikliği 23°27' iken dönenceler 23°27', kutup daireleri 66°33' iken; eksen eğikliği 30° olduğunda dönenceler 30°, kutup daireleri 60° olmuştur. Bu da dönence ve kutup dairelerinin yerlerinde değişiklik olduğunu gösterir.
  • Doğru Seçenek D'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş