8. Sınıf Dönüşüm Geometrisi Test 4

Soru 9 / 13
Sorunun Çözümü

Bir şeklin simetri ekseni, şekli iki eş (ayna görüntüsü) parçaya bölen bir doğrudur. Soruda, hangi mandala çizimine simetri ekseni çizilemeyeceği sorulmaktadır.

  • A) Bu mandala çizimi, merkezinden geçen birçok doğruya göre simetriktir. Örneğin, dikey, yatay ve çapraz doğrular simetri ekseni olabilir.
  • B) Bu mandala çizimi, dikkatlice incelendiğinde, herhangi bir doğruya göre ayna görüntüsü oluşturmaz. Şekil döndürüldüğünde aynı görünse de (dönme simetrisi), katlandığında tam olarak üst üste gelmez (yansıma simetrisi yoktur). Örneğin, ortasından dikey bir çizgi çekildiğinde sol taraf sağ tarafın aynısı değildir. Aynı durum yatay veya çapraz çizgiler için de geçerlidir.
  • C) Bu mandala çizimi de merkezinden geçen birçok doğruya göre simetriktir. Dikey, yatay ve çapraz doğrular simetri ekseni olarak çizilebilir.
  • D) Bu mandala çizimi de merkezinden geçen birçok doğruya göre simetriktir. Dikey, yatay ve çapraz doğrular simetri ekseni olarak çizilebilir.

Bu durumda, simetri ekseni çizilemeyen tek mandala B seçeneğindeki çizimdir.

Cevap B seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş