8. Sınıf Doğrusal Denklemler Test 11

Soru 3 / 19
Sorunun Çözümü

Verilen doğru denklemi 5x + 5y = 10'dur. Bu doğru ile eksenler arasında kalan bölgenin oluşturduğu üçgenin tipini bulmak için, doğrunun eksenleri kestiği noktaları belirlemeliyiz.

  • x-eksenini kestiği nokta: y = 0 için
    • 5x + 5(0) = 10
    • 5x = 10
    • x = 2
    • Bu nokta (2, 0)'dır.
  • y-eksenini kestiği nokta: x = 0 için
    • 5(0) + 5y = 10
    • 5y = 10
    • y = 2
    • Bu nokta (0, 2)'dir.

Doğru, x-eksenini (2, 0) noktasında, y-eksenini (0, 2) noktasında keser. Eksenler arasında kalan bölge, bu iki nokta ve orijin (0, 0) tarafından oluşturulan bir üçgendir.

Bu üçgenin kenar uzunluklarını bulalım:

  • Orijinden x-eksenini kestiği noktaya olan uzaklık: |2 - 0| = 2 birim.
  • Orijinden y-eksenini kestiği noktaya olan uzaklık: |2 - 0| = 2 birim.
  • x-eksenini kestiği nokta ile y-eksenini kestiği nokta arasındaki uzaklık (hipotenüs): \sqrt{(2-0)^2 + (0-2)^2} = \sqrt{2^2 + (-2)^2} = \sqrt{4 + 4} = \sqrt{8} = 2\sqrt{2} birim.

Üçgenin kenar uzunlukları 2, 2 ve 2\sqrt{2} birimdir. İki kenar uzunluğu eşit olduğu için bu üçgen ikizkenar bir üçgendir. Ayrıca, eksenler dik kesiştiği için bu bir dik üçgendir, dolayısıyla ikizkenar dik üçgendir.

Cevap B seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş