9. Sınıf Afet Türleri Test 3

Soru 6 / 11
Sorunun Çözümü

Verilen metni ve şıkları adım adım inceleyelim:

  • A) Erozyon sonucunda toprak kaybı yaşandığına: Metinde "her sene toprağın üst kısmının 24 milyar tonunun erozyonla kaybedildiği belirlenmiştir" ifadesiyle buna değinilmiştir.
  • B) Doğal bitki örtüsünün tahrip edilmesiyle erozyon şiddetinin arttığına: Metinde "Bu durum özellikle doğal bitki örtüsünün tahrip edildiği ve yanlış arazi kullanımının olduğu bölgelerde dikkat çekmektedir" ifadesiyle buna değinilmiştir.
  • C) Rüzgâr erozyonunun, su erozyonundan daha yaygın görüldüğüne: Metinde su ve rüzgâr erozyonunun farklı bölgelerde (nehir havzalarında su erozyonu, dönenceler çevresinde rüzgâr erozyonu) daha şiddetli olduğundan bahsedilmiştir. Ancak, genel olarak hangisinin diğerinden daha yaygın olduğuna dair bir bilgi veya karşılaştırma yapılmamıştır.
  • D) Büyük nehir havzalarında su erozyonu şiddetinin fazla olduğuna: Metinde "Yangçe, Huang, Ganj, Brahmaputra, Mississippi ve Nil'de su erozyonu şiddeti daha fazla iken" ifadesiyle buna değinilmiştir.
  • E) Şiddetli erozyonun çölleşmeye neden olduğuna: Metinde "şiddetli erozyona bağlı çölleşmenin toplam kara alanının %30'una zarar verdiği" ifadesiyle buna değinilmiştir.

Bu durumda, metinde değinilmeyen seçenek C'dir.

Cevap C seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş