Sorunun Çözümü
Verilen soruda, İlk Türk devletlerinin hukuk sistemine ait iki temel özellik belirtilmiştir:
- Töre'nin sözlü hukuk kurallarından oluşması: Yazılı bir hukuk sisteminin gelişmesi için yerleşik bir düzen ve bürokratik bir yapı gerekir. Göçebe yaşam tarzında ise sürekli hareket halinde olunduğundan, yazılı kurallar yerine sözlü gelenekler ve töreler daha pratik ve uygulanabilirdir.
- Hapis cezasının on günü geçmemesi: Göçebe toplumlarda her bireyin ekonomik faaliyetlere (hayvancılık, avcılık) katılımı ve topluluğun savunması için aktif olması hayati önem taşır. Uzun süreli hapis cezaları, hem işgücü kaybına yol açar hem de sürekli hareket eden bir topluluk için hapishane gibi sabit yapıları sürdürmeyi imkansız kılar. Bu nedenle, cezalar genellikle kısa süreli hapis, para cezası veya sürgün şeklinde olmuştur.
Bu iki özellik de doğrudan göçebe yaşam tarzının benimsenmesiyle ilişkilidir. Göçebe hayat, hem hukukun sözlü kalmasını hem de hapis cezalarının kısa tutulmasını zorunlu kılmıştır.
Diğer seçenekler ise ya doğrudan hukuk sisteminin bu spesifik özelliklerini açıklamaz ya da göçebe yaşam tarzının bir sonucu veya farklı bir yönüdür.
Cevap A seçeneğidir.