9. Sınıf Orta Çağ'da Bilim, Kültür ve Sanat Test 2

Soru 3 / 13
Sorunun Çözümü

Verilen metinde, Abbasilerin Bizans'a karşı kazandıkları savaşlar sonucunda tazminat olarak Antik Yunan filozoflarının eserlerini aldıkları belirtilmektedir. Bu bilgiye dayanarak aşağıdaki yargıları inceleyelim:

  • I. güçlü bir orduya sahip oldukları: Bizans gibi güçlü bir devlete karşı savaşları kazanmak, Abbasilerin askeri olarak üstün ve güçlü bir orduya sahip olduklarını gösterir. Bu yargıya ulaşılabilir.
  • II. bilime önem verdikleri: Savaş tazminatı olarak altın, toprak veya başka maddi değerler yerine Antik Yunan filozoflarının eserlerini talep etmeleri, Abbasilerin bilime, felsefeye ve kültürel mirasa büyük önem verdiklerini açıkça ortaya koymaktadır. Bu yargıya ulaşılabilir.
  • III. Mevâli politikasını terk ettikleri: Mevâli politikası, Emeviler döneminde Arap olmayan Müslümanlara uygulanan ayrımcı bir politikaydı. Abbasiler bu politikayı terk etmiş olsalar da, verilen metinde bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu yargıya ulaşılamaz.

Yukarıdaki analizlere göre, verilen metinden I ve II numaralı yargılara ulaşılabilir.

Cevap C seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş